Miljenik Berlinalea otvorio 23. Sarajevo film festival

Objavljeno: 11.08.17 u 21:11 Autor: M. Ču.

Srebrenim medvjedom ovjenčani film “Druga strana nade“ Akija Kaurismäkija, istovremenim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i u popularnom Ljetnom kinu, otvorio je 23. izdanje Sarajevo Film Festivala.

Prethodilo je piće dobrodošlice na festivalskom trgu čiji su gosti, mahom javne ličnosti iz naše zemlje, regiona i svijeta defilirale crvenim tepihom ispred ispred Narodnog pozorišta. 

VEZANI TEKST - Počeo 23. SFF: Brojne zvanice zasijale na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta

Svečanu ceremoniju vodila je glumica Amila Terzimehić.

- Regionalna kinematografija je i dalje u fokusu festivala. 44 filma u konkurenciji su za Srce Sarajeva - istakla je Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa SFF-a. 

Gala prijem na kojem se očekuju brojni gosti i bit će upriličen u 22.30 sati u hotelu "Holliday". 

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala trajat će osam dana, dan manje nego inače, ali to neće umanjiti njegov kvalitet, obzirom da nas čekaju 43 svjetske i 23 međunarodne premijere, što ovu manifestaciju sedme umjetnosti svrstava među najznačajnije u Evropi i svijetu.

Do 18. augusta posjetioci festivala imat će priliku da uživaju u 235 filmova (111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova) iz 54 zemlje koji će biti prikazani u 18 programa.

Takmičarski program i utrku za prestižnu nagradu “Srce Sarajeva“ u okviru glavnog programa- igrani film, sutra će započeti ostvarenje “Zrno“ turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, u kojem je jednu od uloga odigrao naš Ermin Bravo.

U okviru Takmičarskog programa bit će upriličene i Gala projekcije dva nova bh. filma. "Muškarci ne plaču“, debitanta Alena Drljevića, koji je nagrađen na Karlovim Varima i film “Ptice kao mi“ reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare, koji je inače i prvi bh. igrani dugometražni animirani film.

Sarajevo Film Festival ove godine bogatiji je za Takmičarski program za studentski film, u okviru kojeg se ove godine takmiči 13 filmova iz regije.