open-navfaktor-logo
search
Bosanska Krupa
Mimo graničnog prijelaza: Grupa migranta tvrdi da su ih iz Slovenije vratili u Hrvatsku, a potom u BiH
Dvojica migranata kod sebe imali obrasce prekršajnih naloga o plaćanju novčane kazne na teritoriju Slovenije, na kojima se navodi da su su 27. augusta iligalno ušli u tu državu
29.08.2019. u 13:38
get url
text

Grupa od 35 migranata jučer je zatečena u mjestu Ivanjska na podučju općine Bosanska Krupa, nedaleko od granice da Republikom Hrvatskom. Migranti tvrde da su iz Slovenije vraćeni u Hrvatsku, a potom i u BiH.

Kako nam je potvrdio Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona, migranti su se pješke kreali prema Bosanskoj Krupi. 

- Oni su policajcima izjavili da su protjerani sa područja Hrvatske, od strane hrvatske policije, na teritoriji BiH. Niko od njih nije mogao dokazati ili pokazati dokument da su ranije bili na području BiH, mada su neki do njih tvrdili da su imali potvrde o namjeri tražena azila u našoj državi, ali da su im oduzeti u Hrvatskoj  - kazao je Šiljdedić.

Dodao je kako su od 35 migranata,  dvojica kod sebe imali obrasce prekršajnih naloga o plaćanju novčane kazne na teritoriju Slovenije, na kojima se navodi da su su 27. augusta iligalno ušli u tu državu.

- Migranti su policajcima ispričali kako ih je slovenska policija zatekla u blizini granice, te ih procesuirala i uručila im prekršajne naloge, a potom ih deportovala u Hrvatsku. Hrvatska policija ih je kasnije mimo graničnog prijelaza prebacila na teritoriju općine Bosanska Krupa, u mjesto Ivanjice. Mi smo od njih uzeli izjave, kopirali dokumente, te o tome informacije proslijedili Službi za poslove sa strancima, Ministarstvu sigurnosti BiH, IOM-u i ostalim relevantnim adresama - naglasio je Šiljdedić.

Migranti su, između ostalog, tvrdili da ih je hrvatska policija fizički zlostavljala, ali se, kako nam je objasnio Šiljdedić, to ne može dokazati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.