open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Ministar Adil Osmanović primio zlatnu džudistkinju Azru Dedić, ugostili je i u Vladi FBiH
Ministar Osmanović informisao je Azru i njenog trenera o načinima finansiranja sporta kroz grant Ministarstva civilnih poslova, kao i uvjetima za svrstavanje u kategoriju zaslužnih i vrhunskih sportista BiH
24.10.2019. u 14:21
get url
text

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu Azru Dedić, djevojku koja je na Evropskom prvenstvu u džudu ID održanom u Kölnu osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 70 kilograma.

-Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali informaciju o ogromnom uspjehu na Evropskom prvenstvu ID prvenstvu u džudu održanom u Kölnu gdje je Azra osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 70 kilograma. Azrin uspjeh veći je imamo li u vidu činjenicu da je Azra Dedić stekla i majstorsko zvanje u džudu. Ostvareni rezultat obavezuje sve nivoe vlasti da posvete veću pažnju osiguravanju boljih uvjeta za rad vrhunskim sportistima poput Azre, ali i uvjete za stvaranje sportske baze iz koje će se razvijati budući šampioni - rekao je ministar Osmanović.

Ministar Osmanović informisao je Azru i njenog trenera o načinima finansiranja sporta kroz grant Ministarstva civilnih poslova, kao i uvjetima za svrstavanje u kategoriju zaslužnih i vrhunskih sportista BiH. Istakao je da će se založiti za uspostavljanje sistema kojim će jasno biti definisane nagrade za sportiste osvajače odličja na najvećim sportskim takmičenjima.

Azra Dedić ranije je osvojila bronzanu medalju na svjetskom prvenstvu, a titula prvaka Evrope nagrada je za dugogodišnji trud i rad kako Azre, tako i njene porodice, te trenera i svih članova Džudo kluba "Una" iz Bihaća.

Evropsku prvakinju u džudu Azru Dedić, njenu majku Remziju i trenera Huseina Ramića, danas su u sjedištu Vlade FBiH ugostili i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Novalić je objasnio da nadležnosti FBiH ne dozvoljavaju neke poteze, ali da najuspješniji sportisti u FBiH bivaju nagrađeni shodno Uredbi Vlade FBiH i da će i ona na taj način biti nagrađena.

- Znam o čemu govorite, o sistemskoj podršci sportu, država to ne rješava, a ako to spustimo na nivo FBiH, bit će kao da razvlašćujemo državu, a to nikako ne želimo. Sport je potrebno riješiti zakonom i radit ćemo na tome - rekao je premijer Novalić koji je ovom prilikom Azri dodijelio i nagradu iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH s pozicije premijera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.