Ministar Bukvarević ponovo pozvao predstavnike demobiliziranih boraca na dijalog

Objavljeno: 19.06.17 u 11:43

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević ponovo je izrazio žaljenje što su borci još jednu noć proveli pred zgradom Vlade FBiH i pozvao njihove predstavnike na dijalog i institucionalno rješavanje problema.

Bukvarević: Bez dijaloga nema rješenja
Bukvarević: Bez dijaloga nema rješenja

Dalje se navodi da ministar Bukvarević svakodnevno ima komunikaciju sa svim boračkim kategorijama, a sve s ciljem sistemskog rješavanja nagomilanih problema boračkih kategorija koji nisu lako rješivi.

Problemi boraca su duboko utkani u bh. društvo pa je svaki potez vrlo zahtjevan i iziskuje dugotrajno razgovaranje i dogovaranje, kako bi bile izbjegnute mjere i potezi kojima bi bila povrijeđena neka od boračkih kategorija.

Demobilizirani borci su najrazjedinjenija boračka kategorija, a predstavlja ih najviše udruženja. Intencija je da kroz Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja smanjimo broj udruženja, dovedemo do ukrupnjavanja i ujedinjavanja boračkih udruženja, posebno onih koja predstavljaju demobilisane borce. Time bi bila ostvarena reprezentativnost, što bi u konačnici rezultiralo formiranjem jedinstvene boračke organizacije, koja će pod svojim okriljem imati sve boračke kategorije, navodi se u saopćenju.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas će prisustvovati Skupštini Saveza demobilisanih boraca FBiH, koji ima preko 70.000 demobiliziranih boraca.

Ranije je ministar Bukvarević prisustvovao Skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Skupštini Ratnih vojnih invalida FBiH i Danu Zlatnih ljiljana u Travniku, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.