open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Ministar Bukvarević sa generalima: Borba za našu domovinu i danas traje i mi ćemo u njoj istrajati
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je sa delegacijom Udruženja generala BiH.
11.03.2020. u 10:29
get url
text

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja general Rizvo Pleh, te generali Vahid Karavelić, Hamid Bahto, Džemal Merdan, Ismet Hadžić Mutevelija, i sekretar Udruženja Sadik Klinić. Razgovarano je o aktulenoj  problematici u našoj državi, načinima na koji se može dati doprinos u jačanju naše domovine danas kada je na sceni snažni pokušaj relativiziranja istine o odbrani naše države.

Zaključeno je da je potrebno pružiti snažniju podršku svim braniocima protiv kojih se vode određeni procesi ali u isto vrijeme moramo značajnije podržavati i okupljati se u okviru obilježavanja značajnih datuma. Posebno je važno da na veći nivo izdignemo obilježavanje svih značajnih datuma i da se masovno okupljamo i evociramo uspomene na dane kad se na ovim prostorima pojavilo to čudo bosanskog otpora, kako bismo i prijateljima i neprijateljima pokazali da i danas branimo domovinu i da će tako biti dokle god bude patriota. U narednom periodu dogovoreno je i da bude upriličen sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i 2. pješadijskog puka Oružanih snaga koji baštini tekovine Armije RBiH kako bi se pokušalo iznaći rješenje za određena otvorena pitanja koja su u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH.

Delegacija je pozdravila aktivnosti ministra i ovog Ministarstva u prethodnom periodu te su iskazali zahvalnost za izuzetno dobru i uspješnu saradnju na brojnim projektima. Posebno su pozdravili vraćanje isplatnog koeficijenta za oko 11.800 bivših oficira i podoficira kojima je isti bio nepravedno umanjen.

Govoreći o problemima unutar boračke populacije kazali su kako je mnogo toga učinjeno ali da tako treba nastaviti i budućnosti jer su branioci najzaslužnija kategorija naših građana za sve što danas imamo. Osudili su sve pokušaje izjednačavanja žrtve i agresora te relativiziranja istine o herojskoj i časnoj odbrani naše domovine. Delegacija je još jednom potvrdila punu podršku jačanju naše domovine kroz sve dostupne mehanizme te su podsjetili da su generali i danas uz domovinu isto kao i kad je to bilo najpotrebnije, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.