open-navfaktor-logo
search
Aluminij
Ministar Džindić: Glencore je pokazao neozbiljnost, povukli su se iz pregovora
Predstavnici švicarske firme problematizirali pismo koje su sami poslali Vladi
08.07.2019. u 14:05
get url
text

Propali su pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij, potvrdio je resorni federalni ministar Nermin Džindić. Pojasnio je da je nakon današnjeg sastanka došlo do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinansiraju struju 50 eura po megavat satu.

Istakao je da su predstavnici švicarske firme problematizirali pismo koje su sami poslali Vladi, te da su se neprofesionalno povukli iz pregovora.

-Glencore se pokazao kao neozbiljan partner. Povukli su se iz pregovora što je krajnje neprofesionalno.  Kad je riječ o predstavnicima malih dioničara, iznijeli su svoje negodovanje. Vlada FBiH nastavlja pregovore sa svim investitorima. Dobili smo pismo od Manna World Holding Trusta . Vrlo brzo ćemo sjesti i razgovarati o spasu Aluminija - rekao je Džindić.

Džindić je dodao i da Glencore nije ispao iz igre, ali da jesu pokazali neozbiljnost. Nastavljaju pregovore i sa Arapima. 

Napominje da će Vlada FBiH pružati podršku u procentu vlasništva od 44 posto.

- Ukoliko ne postignemo dogovor, Aluminij ide u stečaj- pojasnio je Džindić.

Direktor Aluminija Dražen Pandža izjavio je kako su raspravili neke stvari koje su trebali razjasniti, dodajući "znamo kakav je njihov stav".

Na novinarsko pitanje znači li to i gašenje Aluminija odgovorio je: "dođite sutra u Aluminij u 12 pa ćete vidjeti", te dodao "vjerovatno će uslijediti naglo isključivanje elektirčne energije, i to u srijedu".


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.