open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Ministar Ersoy: Turska je najsigurnija turistička destinacija u evropskim okvirima
Turska će do 1. jula otvoriti centre za testiranje na koronavirus na najprometnijim aerodromima u toj zemlji, a do sredine jula će takvi centri početi s radom na svim turskim aerodromima.
24.06.2020. u 13:22
get url
text

Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy je poručio da je Turska najsigurnija turistička destinacija u evropskim okvirima. Komentirajući proces normalizacije situacije u kontekstu pandemije COVID-19, Ersoy je kazao da Turska planski i sistematično vodi taj proces, uključujući i sektor turizma u kojem su postavljeni potrebni kriteriji za ponovno otvaranje hotela i ugostiteljskih kompleksa.

Turska je spremila izvještaj o stanju zdravstvenih kapaciteta i poduzetim preventivnim mjerama u svojim turističkim kompleksima i poslala ga vlastima stotinu zemalja iz kojih dolazi najviše turista, a ministar Ersoy vodi intenzivne sastanke i konsultacije sa ambasadorima u Ankari.

On je kazao da je za ambasadore i predstavnike medija iz 60 država bio organiziran i izlet u Antaliju kako bi se na licu mjesta mogli uvjeriti u turističku ponudu Turske u kojoj je početkom mjeseca počelo i certificiranje hotela sa poduzetim svim mjerama protiv širenja koronavirusa.

- Za Certifikat sigurnog turizma apliciralo je najmanje 727 hotela i oko 900 restorana. Certificiranje je složen proces koji uključuje periodične inspekcije. Tu je i program takozvanih tajnih gosta, odnosno inspektora koji će nenajavljeno boraviti u hotelu i pratiti situaciju. Sve je transparentno i certifikati sa svim podacima će biti istaknuti na vidnim mjestima - kazao je Ersoy.

Ističući da Turska svakodnevno objavljuje preglede epidemiološke slike i da sve mjere vodi transparentno, Ersoy je kazao da su strani ambasadori i novinari nakon posjete Antaliji jednoglasno kazali da se osjećaju sigurnim u Turskoj.

Komentirajući poteze nekih zemalja koje uvode restrikcije prema stranim turistima, Ersoy je naveo primjer Njemačke u kojoj je sudskom odlukom osporena i ukinuta mjera obaveznog dvosedmičnog karantina, a naveo je i primjer mjera poput obaveznog pokaza testa na koronavirus prije ulaska u neke zemlje.

- Turska će do 1. jula otvoriti centre za testiranje na koronavirus na aerodromima poput onih u Istanbulu, Antaliji, Izmiru i Dalamanu, a do 15. jula će takvi centri početi s radom na svim turskim aerodromima. Tako smo omogućili da putnici pri dolasku ili odlasku iz Turske mogu dobrovoljno uraditi taj test i za simboličnu cijenu od nekih 15 eura za dva sata dobiti nalaze - kazao je Ersoy.

On je pojasnio da se strani turisti po ulasku u Tursku podvrgavaju osnovnim pregledima tjelesne temperature i popunjavaju anketu o eventualnim simptomima, a da je test obavezan samo za one sa izraženo povišenom temperaturom ili sa postojanim simptomima. Dodao je da je testiranje u takvim slučajevima besplatno.

Resorni turski ministar Ersoy kazao je da Turska ima jasno utvrđenu viziju i ciljeve razvoja za 2023. godinu kada Republika obilježava jubilarnu stotu godišnjicu osnivanja.

- Naši ciljevi u turizmu nisu se promijenili. Cilj je da 2023.godine imamo 75 miliona turista i prihod od 65 milijardi dolara - kazao je Ersoy koji je najavio i stalno povećavanje broja javnih plaža u Antaliji i drugim turističkim regijama Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.