open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Ministar Garibija ne želi otkriti ko spletkari oko nabavke mesa za javne kuhinje u KS
Spletkarošima koji su se upustili u ovaj pokušaj prljanja časti, onima koji su navikli da se na javnim pozivima "ugrađuju",  jasno i glasno poručujem: "No pasaran", kazao je Malik Garibija
03.12.2019. u 17:09
get url
text
Malik Garibija

Danas sam iz više izvora obaviješten da se priprema spletka i medijska hajka kojom bi se problematizirala javna nabavka mesa za javne kuhinje, a s ciljem diskreditacije Ministarstva koje vodim, Vlade Kantona Sarajevo i šestorke, objavio je na svom Facebook profilu Malik Garibija, ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba KS. Objava je čak i plaćena, odnosno sponzorirana, kako bi je vidio što veći broj korisnika ove društvene mreže. 

- Pozivam sve zainteresovane kompanije da se uključe u javni poziv, kao i Ured za borbu protiv korupcije i pravosudne organe da pomno prate i istraže sve okolnosti o javnoj nabavci. Sve zainteresovane da provjere da su uvjeti na javnom pozivu isti kao i u svim pozivima prethodnih godina. Ne znam, gospodo, kakve sam vam račune pomrsio i ne znam na kakve ste načine rada navikli, ali u okviru mog znanja nikada neću dozvoliti malverzacije, a pogotovo ne bilo kakve otimačine preko leđa onih kojima je pomoć najpotrebnija. Javnog linča se ne bojim, ovu odgovornost sam preuzeo svjestan da ću prije ili kasnije biti predmet prljavih podmetanja hobotnice koju smo omeli i njenih plaćenika. Spletkarošima koji su se upustili u ovaj pokušaj prljanja časti, onima koji su navikli da se na javnim pozivima "ugrađuju",  jasno i glasno poručujem: "No pasaran" – napisao Garibija, ali nije htio otkriti ko mu priprema spletke i medijsku hajku povodom raspisivanja javnog poziva za nabavku mesa za javne kuhinje.

Javni poziv za nabavku mesa za javne kuhinje je urađen po istovjetnom urneku i na isti način kako se radi godinama unazad, ističe ministar i pojašnjava:

- Informisan sam da se nikada nije desilo da ista kompanija bude izabrana dvije godine uzastopno i zatekao sam pozitivan revizorski izvještaj, zbog čega sam odlučio da ne mijenjamo zatečenu praksu. Kao navodno sporna stavka se spominje odrednica o posjedovanju ugovora u procijenjenoj vrijednosti iznosa javnog poziva. Ista odredba se nalazi u svakom prethodnom javnom pozivu i to čak u većim iznosima. Ista odrednica se koristi i u javnim pozivima za nabavku hljeba za javne kuhinje, također godinama unazad – navodi Garibija.

Za 3.300 korisnika potrebno je na godišnjem nivou 41 tona i 580 kilograma mesa. Procijenjena maksimalna cijena jednog kilograma junetine bez kostiju (plećka) je 10,50 KM. Na osnovu navedenih parametara procijenjena vrijednost nabavke na godišnjem nivou je 436.590 KM sa PDV-om, pojašnjava ministar i očekuje se da će se javnim pozivom doći do značajno manje konačne cijene.

- Dakle, nije uvjet da se na javni poziv mogu prijaviti samo kompanije koje su i ranije davale svoje ponude. Ponude mogu slati sve kompanije koje to žele. Uvjet u ovom kao i u svim prethodnim javnim pozivima proteklih godina, jeste da su u protekle tri godine kompanije koje apliciraju imale najmanje jedan ugovor u visini procijenjene vrijednosti nabavke. Dakle, uvjeti su isti kao i svih godina do sada, čak je iznos manji nego što je ikada bio – naveo je Garibija.

 

 

Danas sam iz više izvora obaviješten da se priprema spletka i medijska hajka kojom bi se problematizirala javna nabavka...

Posted by Malik Garibija on Monday, December 2, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.