Ministar koji je regiju okrenuo protiv Hrvatske na udaru javnosti: Takse povećao bez ikakvih konsultacija

Objavljeno: 09.08.17 u 10:04

Hoće li trgovinski rat Hrvatske sa susjednim zemljama zbog pravilnika Ministarstva poljoprivrede ipak biti spriječen, udarna je tema medija u Hrvatskoj koji su žestoko napali ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. 

Kako sada stvari stoje, čini se da će spor biti riješen, i to do kraja ove sedmice, a i sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u izjavi za "Jutarnji list" poručuje kako će se problem riješiti na obostranu korist. Također, premijer Andrej Plenković je u intervjuu za HRT u utorak rekao da je Tolušiću naložio da rješenje nađe u najbržem roku, do kraja ove sedmice.

Ovaj trgovinski rat u nastajanju je doveo i do političkih potresa na Markovu trgu, kažu izvori "Jutarnjeg" iz državnog vrha. Ministar Tolušić zasad je izbjegao moguću smjenu, koja se počela ozbiljno neslužbeno spominjati u političkim kuloarima. Tolušić je ovaj sporni Pravilnik, tvrde izvori, po kojem bi zbog postroženih kriterija kontrole uvoza voća i povrća iz trećih zemalja neke inspekcijske takse za susjedne zemlje poskupjele čak 22 puta, donio na svoju ruku, bez konsultacija, zbog čega predsjednik Vlade Andrej Plenković nije sretan. Da Vlada ne stoji iza svog ministra, moglo se najbolje vidjeti po tome što niko iz Banskih dvora nije stao u njegovu odbranu, čak ni kada je šest ministara trgovine iz regije uputilo otvoreni ultimatum Hrvatskoj da povuče sporni Pravilnik.

Kritike sa svih strana

Osim toga, Tolušić se našao na žestokom udaru Hrvatske privredne komore, na čijem čelu je HDZ-u blizak Luka Burilović, koja je odmah je napala ministra i zatražila da se sporni pravilnik izmijeni. Pravilnik žestoko osporavaju i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

- Odluka o povećanju taksi predstavlja još jednu u nizu političkih odluka, koje za posljedicu imaju stvaranje nepovoljnog poslovnog okruženja i dugoročno vode do smanjenja konkurentnosti privrede. Prilikom donošenja odluka koje imaju utjecaj na privredu, a u ovom slučaju i na cijelu regiju, potrebno je postupati pažljivije i promišljenije. Kako bi se pomoglo domaćoj poljoprivrednoj industriji, potrebno je pronaći konkretnije i poticajnije mjere. Pozivamo na hitan dijalog i tražimo brzo razrješenje ove situacije - stoji u izjavi za "Jutarnji list" Davora Majetića, glavnog direktora HUP-a.

S ovakvim Tolušićevim potezom nisu sretni ni u Briselu, pa iz Evropske komisije pozivaju sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država s Hrvatskom na suzdržanost i izbjegavanje zaoštravanja situacije te da učine sve da se krene u rješavanje tog pitanja.

Ni predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović nije bilo drago što je Hrvatska nepotrebno ušla u sukobe sa susjednim zemljama, o kojima ovisi njihov izvoz i privredni rast. Predsjednica želi stabilizirati odnose sa Srbijom i poziva srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku, a s druge strane, službena vlast u Zagrebu započinje trgovinske ratove.

Tolušić je vjerojatno imao najbolju namjeru, tvrdi "Jutarnji", ali je sve to skupa ispalo nespretno. Čini se kako je i on svjestan da je napravio pogrešku.

- Komuniciramo s kolegama iz susjednih zemalja, razumijevanje postoji sa svih strana i vjerujem da ćemo riješiti izazove koji su pred nama. Kada budem imao neke detalje, znat ćete - odgovorio je Tolušić na naš upit hoće li se sporni Pravilnik mijenjati, kako je ranije jučer izjavio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Najteže sa Srbijom

Šarović je još rekao kako je jučer u nekoliko navrata komunicirao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tolušićem i da je ostvaren napredak u pregovorima, ali dogovor još nije postignut.

- Moj utisak je da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se Pravilnik korigira, što je u obostranom interesu - rekao je Šarović.

Dodao je da će do kraja dana razgovori biti nastavljeni i da je neriješeno ostalo ključno pitanje - do koje će razine takse po jednom kamionu biti smanjene.

Iz Srbije pak jučer stiže žestok odgovor ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

- Srbiju niko neće vući za nos! Proizvode porijeklom iz Hrvatske kontroliramo po svim međunarodnim pravilima. Nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole. Kontroliramo proizvode biljnog i životinjskog porijekla. Velike su vrućine, moramo obratiti pažnju - poručio je sarkastično Hrvatskoj srpski ministar.

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima donio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kako bi se bolje kontrolirao uvoz voća i povrća iz trećih zemalja. Budući da su fitosanitarni inspektori detaljnije kontrolirali uvoz voća i povrća iz šest zapadnobalkanskih države i Turske, to je više i koštalo, pa je od 15. jula naknada povećana sa 25 na 50 KM i to za svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

Pravilnik je stupio na snagu 15. jula, što je izazvalo buru negodovanja, a Srbija je već poduzela i protumjere, kojima su zapravo onemogućili izvoz svježih hrvatskih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. Pravilnik je donesen bez analize tržišta, konsultacija sa zemljama u regiji i procjene kako bi to moglo utjecati na Hrvatsku. Očito je da će se sporni Pravilnik korigirati, a ako Hrvatska to ne napravi do kraja sedmice, Srbija i ostale zapadnobalkanske zemlje prijete daljnjim protumjerama, što ne treba nikome.

Ministar Tolušić tvrdi kako je njegov cilj isključivo zaštita potrošača. No, prve reakcije privrednika pokazuju da je jedini rezultat do sada pad izvoza, bacanje voća i povrća na deponije, a u budućnosti potencijalno veće cijene za potrošače.