open-navfaktor-logo
search
Ugrožena sigurnost
Ministar Lučić o uhapšenom pratiocu: Imali smo profesionalan odnos, nadležne institucije pokazale neodgovornost
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Miloš Lučić demantovao je povezanost sa slučajem hapšenja zaposlenog u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH Miloša Nikolića.
25.04.2022. u 17:09
get url
text

VEZANI TEKST - Pratilac ministra Lučića uhapšen prilikom prodaje 10 kilograma droge spid?

Lučić je demantovao da je sa uhapšenim Nikolićem imao kumovske ili slične veze, kako su to proteklih dana objavili pojedini mediji.

U saopćenju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice navedeno je da je "Lučić sa svojim nekadašnjim pratiocem Nikolićem imao isključivo profesifonalan odnos", te da Nikolić već nekoliko mjeseci nije u pratnji ministra Lučića jer je na bolovanju.

- Miloš Nikolić je dugogodišnji zaposlenik Direkcije i u svojoj policijskoj karijeri godinama je bio pratilac mnogobrojnih visokih zvaničnika BiH, uključujući i nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Direkcija Lučiću nakon imenovanja dodijelila dva pratioca, a jedan od njih je bio i Nikolić.

VEZANI TEKST - Vilić: Pratilac ministra Lučića uhapšen zbog droge i zasigurno ostaje bez posla

- Za pretpostaviti je da svi zaposleni Direkcije prolaze sigurnosne provjere i da nadležne istitucije prate i kontrolišu njihov rad. Poražavajuća je činjenica da su nadležne istitucije već duže vrijeme pratile i imale informacije o nezakonitim radnjama Nikolića, a da nisu o tome obavijestile ministra Lučića jer je na taj način bila ugrožena i njegova sigurnost - ističe se u saopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice pitaju da li je to urađeno namjerno, što, kako se navodi, predstavlja direktnu prijetnja za život Lučića "ili je u pitanju nedostatak znanja i neprofesionalizam, što je također samo po sebi poražavajuće i opasno za čitavo društvo".

- Zbog toga ministar Lučić traži odgovornost nadležnih institucija jer su pokazale neodgovornost, nedosljednost, neprofesionalizam i diletantizam i direktno su mu ugrozile život. Ministar podržava i zalaže se za vladavinu prava kao i da svi oni koji su na bilo koji način prekršili zakon moraju odgovarati i biti adekvanto kažnjeni - zaključuje se u saopćenju, prenosi RTRS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.