Ministar Ramić primio u posjetu Mirhu Čikarić, učenicu prvakinju u vjeronauci

objavljeno: 12.07.2018. u 14:07

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić primio je danas u posjetu učenicu Mirhu Čikarić, koja je osvojila prvo mjesto na međudržavnom takmičenju iz oblasti vjeronauke.

Sa Mirhom Čikarić u posjeti Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica boravio je i vjeroučitelj Hamdija Bajrić, koji je skupa sa s njom radio na pripremama koje su dovele do ovog rezultata.

- Jučer smo obilježavali 23. godišnjicu genocida i podsjećali se na zločin i smrt, iza kojih je stajala namjera da jedne skupine ljudi više nikad ne bude na ovom području. Danas i ostale dane u godini, ostaje nam da se borimo protiv tih genocidnih ideja, a oni koji jedini mogu pobijediti te ideje su upravo nove genecije. Posebno oni koji su posvećeni znanju i naobrazbi, kao što je učenica Mirha Čikarić, koja je svojim natprosječnim rezultatim zaslužila pažnju - kazao je ministar Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će opremiti kabinet za vjeronauku potrebnim tehničkim sredstvima (laptop i TV) dok će učenica Mirha Čikarić biti nagrađena tabletom koji će moći koristiti kao sredstvom u svom obrazovnom procesu.

Ramić je dodao da predmet vjeronauka ima poseban značaj za učenike, koji dolaze iz sredina gdje žive raseljene osobe i povratnici.

- Roditelji đaka kao što je Mirha morali su napuštati svoje domove i bježali su pred zločincima upravo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti. Danas je također ta identitetska pripadnost često i osnovni uzrok diskriminacije samih tih đaka. Tako su recimo kabineti islamske vjeronauke zapuštene i neopremljene prostorije, kad ih uopće ima, a sam predmet često razlog osjećaja neugode. Zato smo mi u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica odlučili podržavati opremanje kabineta i projekte koji se odnose na ovaj nastavni predmet - kazao je ministar Ramić.

Šesto međudržavno takmičenje iz vjeronauke održano je početkom jula u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, a okupilo je najbolje predstavnike evropskih država u kojima se izučava islamska vjeronauka u okviru redovnog školskog sistema, a to su Austrija, Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Mirha Čikarić je učenica Osnovne škole Kalesija, završila je 8. razred, a na ovo međudržavno takmičenje se plasirala nakon što je bila najbolja na školskom, općinskom, kantonalnom/regionalnom i državnom takmičenju iz islamske vjeronauke.

Pod mentorstvom prof. Hamdije Bajrića, Mirha Čikarić je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, a u zaista velikoj konkurenciji je osvojila 1. mjesto, radeći isti test kao učenici 9. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.