open-navfaktor-logo
search
Pomoć povratnicima
Ministar Ramić sa privrednicima: Perspektive razvoja povratničke ekonomije
Riječ je o privrednim subjektima, koji su ostvarili saradnju sa Federalni ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, na projektima koji su rezultirali zapošljavanjem povratnika
01.10.2018. u 13:34
get url
text

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica organiziralo je okrugli sto, kojem je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, skupa sa privrednicima iz povratničkih sredina sa područja Srednjeg Podrinja.

Riječ je o privrednim subjektima, koji su ostvarili saradnju sa Federalni ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, na projektima koji su rezultirali zapošljavanjem povratnika.

-U ovom mandatu, koji se bliži kraju, mi smo učestvovali što direktno što indirektnog na kreiranju oko 1.000 radnih mjesta u povratničkim sredinama. To smo uspjeli zahvaljujući saradnji za privrednicima. Krucijalno pitanje vezano za zapošljavanje povrantika jeste javno-privatno partnerstvo. A iako je riječ o značajnom pomaku, koji smo ostvarili u ovom mandatu, cilj je u idućem periodu da taj broj na godišnjem i mandatnom nivou bude još i veći - kazao je ministar Ramić.

Dodao je da je tema sastanka bilo razmatranje perspektiva povratničkih sredina za dalji ekonomski razvoj.

-Na današnjem okruglom stolu razmotrili smo niz tema, koje su značajne za dalje zapošljavanje povratnika i razvoj povratničke ekonomije. Neka od značajnih pitanja bila su proizvodno-uslužni potencijali i profil radne snage u povratničkim sredinama, te potencijali za širenje tržišta za robe i usluge iz povratničkih sredina - kazao je Ramić.

Privrednici su iznijeli svoja iskustva, te prijedloge prema ministru Ramiću za ostvarivanje punog potencijala javno-privatne saradnje.

U vezi s navedenim pitanjima, a na temu korištenja IPA i drugih fondova, prezentaciju su održali i predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kao organizator ovog skupa, najavilo je da će u idućem periodu intenzivirati aktivnosti na komunikaciji privrednih pitanja i kreiranja planova za razvoj i zapošljavanje, saopćeno je iz Ministarstva.

{$galerijaFotografija}

Ministar Ramić sa privrednicima - 1. 10. 2018.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.