Ministar tvrdi: Garancije RS-a od 750 miliona KM ne mogu dovesti do prezaduženosti

objavljeno: 20.02.2018. u 15:13

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kazao je danas tokom uvodnog izlaganja o prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u ovoj godini po hitnom postupku, a čiji iznos može biti do 750 miliona KM, da to ne može dovesti do prezaduženosti. Ukupan dug RS-a trenutno iznosi oko 5,7 milijardi KM.

- Izdavanje garancija u bilo kojem iznosu u 2018. godini neće ugroziti javni dug RS-a i neće dovesti do prezaduženosti – kazao je Tegeltija.

On je podvukao da je iznos od 750 miliona KM samo okvir koji je Vlada RS-a definisala.

- Lično bih bio zadovoljan ako bi bila potreba za ovolikim garancijama – istakao je Tegeltija i ocijenio da bi to značilo da se mnogi projekti počinju implementirati.

Precizirao je da u ovom trenutku stoji zahtjev za garancijama Univerzitetsko kliničkog centra RS-a za kredit koji su ispregovarali, a koji je 70 posto namijenjen za redefinisanje postojećih obaveza, kao i dva manja zahtjeva lokalnih zajednica - Bosanska Kostajnice i Bileće.

-Naše osnovno opredjeljenje je da Vlada RS-a podrži projekte, dominantno u oblasti energetike i saobraćaja – kazao je Tegeltija, te kao najzahtjevnije projekte izdvojio oko 200 miliona eura za Buk bijelu i više od 100 miliona eura za HE Dabar.

Tegeltija je podvukao da će Vlada RS-a podržati sve lokalne zajednice koje imaju neizmirene obaveze, ali i da su spremni podržati fondove, prije svega Fond zdravstvenog osiguranja RS-a.

Šef Kluba PDP-a Miroslav Brčkalo je na početku rasprave istakao da se RS kreditno zadužuje gotovo svakodnevno.

- Međutim, posebno vrijeđa priča o stabilnosti i o tome da više vraćamo kredita, nego što uzimamo. Da li biste za svoj lični budžet govorili da je stabilan, ako biste uzimali kredit na kredit i bili žirant svima redom – rekao je Brčkalo.