open-navfaktor-logo
search
Izmjene dva zakona
Ministar umiruje, opozicija upozorava: Hoće li biti smijenjen 121 direktor škola u TK?
Iako je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković rekao da izmjene kantonalnih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koje je ove sedmice usvojila Kantonalna vlada, nisu uvod u smjenu direktora škola, opozicija najavljuje da bi se upravo to moglo desiti.
24.04.2021. u 19:24
get url
text
Skupština TK: Sve će biti poznato naredne sedmice

- Predloženim zakonskim rješenjima se od strane Vlade TK i ministra obrazovanja i nauke, kao predlagača, grubo krše odredbe Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Zakona o radu FBiH i uvodi se u pravo da osobe koje ne rade u školi mogu biti vršioci dužnosti direktora škola, dok će ministar, kršeći autonomiju škola, moći odlučivati o prelasku radnika iz jedne u drugu školu, bez saglasnosti škola, a Aktivu direktora ministar namjerava izabrati članove i odrediti čime će se baviti - navodi se u saopćenju Kluba zastupnika Socijaldemokrata (SD) BiH u Skupštini TK.

VEZANI TEKST-Ministar Baraković nakon izmjena zakona: Ovo nije uvod u smjenu direktora škola u TK

Iako je ministar Baraković poručio da izmjene zakona nisu uvod u smjenu direktora osnovnih i srednjih škola, iz predloženih rješenja kao što su: izbor roditelja u školski odbor bez učešća Vijeća roditelja, izbor v.d. direktora, predaja pečata i zamjenjivanje direktora se zapravo vidi da se njima žele stvoriti uvjeti za što brži prekid mandata izabranim direktorima škola, istakli su iz SD-a.

Podsjećamo, Baraković je za Faktor pojasnio da su izmjene zakona sublimacija onoga što su tražili sindikati, pojedini direktori i rješavanje dijela problema koji su nastali zbog COVID-19.

- Izmjene su samo usklađivanje sa drugim zakonom i ne predviđaju promjene strukture školskih odbora, niti smjene školskih odbora i direktora. Ovim izmjenama i dopunama ne smjenjuju se školski odbori ni direktori - naglasio je Baraković.

Izmjene oba zakona koje tretiraju osnovno i srednje obrazovanje predložena su u skraćenom postupku.

- Zakoni po skraćenom postupku omogućuju podnošenje amandmana tri dana prije održavanja Skupštine. Amandmani ne moraju nužno da dobiju mišljenje Ureda za zakonodavstvo i to se najčešće koristi kao mehanizam da se "ozakoni nezakonito" - upozorana zastupnik SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević.

On kaže da ima informacije da će doći do smjene direktora svih osnovnih i srednjih škola, njih ukupno 121, 88 u osnovnim i 33 u srednjim školama.

- Rok koji je postavljen SDP-u je kraj aprila za izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kojim bi se smijenili svi direktori osnovnih i srednjih škola u TK i stalni školski odbori. Amandmanima će se predložiti pomenute smjene, a amandmane će prihvatiti Vlada, pa će postati sastavni dio zakona, a Skupština će ih u konačnici potvrditi. Stupanjem na snagu zakona dat će se rok za imenovanje v.d. školskih odbora i direktora - navodi Čaušević.

Prema mojim informacijama, navodi on, sve je dogovoreno na pola puta od Sapne do Tuzle, tačnije u jednoj kafani u Kalesiji.

- Ako se ove moje informacije pokažu kao tačne jednom odlukom će biti smijenjen 121 direktor osnovnih i srednjih škola. Nakon toga će biti ponovo imenovano oko 20 direktora koji su bliski vladajućoj većini u Skupštini TK. Oko 100 direktora će tužiti Vladu TK, jer im je većini ostalo oko 30 mjeseci mandata. Svi će dobiti tužbe, što će značiti na stotine hiljada odštete iz budžeta TK. Posljedično 100 nastavnika koji su primljeni na pozicije sadašnjih direktora, odnosno do povratka sa funkcije, ostati će bez posla. Ova odluka će dovesti do velikih promjena u nastavnom procesu, a posljedice će osjetiti učenici i njihovi roditelji i to u periodu pred kraj školske godine - zaključuje Čaušević.

Hoće li se ostvariti najave opozicije ili će se sve odvijati onako kako je rekao ministar Baraković vidjet ćemo već početkom naredne sedmice. Naime, Sjednica Skupštine TK bit će održana naredne sedmice, a prije nje mogli bi biti podnijeti amandmani, nakon kojih bi priča mogla otići u drugom smjeru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.