open-navfaktor-logo
search
Intervju
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba: Rusija nikada neće pobijediti ukrajinski narod
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba govoreći za Anadolu Agency (AA) o dešavanjima tokom rata kojeg je Rusija na Ukrajinu pokrenula 24. februara rekao je "Rusija nikada neće pobijediti ukrajinski narod".
24.05.2022. u 21:56
get url
text

- Jedna država, makar i bila velika može pobijediti bilo koju terorističku organizaciju, ali državu i narod ne može. Rusija nikada neće pobijediti ukrajinski narod. To što je za nas ovo narodni rat, znači pobjedu i oslobođenje naše teritorije - rekao je Kuleba.

Istakao je da se u Donbasu vodi zastrašujući rat.

- Ovdje se dešava kao u ratnim filmovima: Napadi, tenkovi, teško naoružanje, bliski kontakti, snajperi… Iako je Rusija planirala doći do administrativnih granica Donjecka i Luganska, nije u tome uspjela. Rusi su ostali stješnjeni. To znači da smo tamo ostvarili pobjedu. Rusi su u značajnoj mjeri usporili napade - kazao je Kuleba.

Podsjetio je kako je Rusija privremeno zauzela nove teritorije u Ukrajini, te da su među njima Herson, dijelovi Zaporožja, te dijelove Donjecke oblasti, uključujući Mariupolj.

- Rusija nastoji pustiti svoje korijene u ovi područjima i uspostaviti suverenitet. Međutim, od 2014. godine Rusija ima veliki problem, Rusiji je teško da ovdje nađe partnera. Činjenica da nema dovoljno onih koji prihvataju da sarađuju s Rusima dokaz je da je ovo narodni rat - mišljenja je Kuleba.

Istakao je da je ukrajinska teritorija brutalno napadnuta ruskim projektilima.

- Ako se nalazite u kući udaljenoj hiljadu kilometara od linije fronta nema garancije da tokom noći neće doći neki projektil. U Kijevu se ove noći nekoliko puta oglasilo upozorenje na zračne napade - rekao je Kuleba.

Pobjedu nemoguće ostvariti "golih ruku"

Kuleba je govorio o vojnoj podršci Ukrajini te kazao kako je napadom Rusije promijenjena pozicija zemalja koje su godinama odustajale od davanja oružja Ukrajini te da su pružile podršku u vidu oružja.

Prema njegovim riječima, Ukrajinci su dobri borci.

- Recept pobjede je karakter ukrajinskog naroda i oružje prijatelja. Mi se dobro znamo boriti, štititi svoju teritoriju i kuće, ali ako se 'golim rukama' borimo protiv tenkova i aviona, ne možemo ostvariti pobjedu. Veoma je važna podrška naših prijatelja iz svih dijelova svijeta. Ovo oružje može pomoći u ostvarenju pobjede na terenu, ali ključni faktor našeg uspjeha je karakter i volja - smatra Kuleba.

Ukrajina spremna za pregovore

Govoreći o donosu sa Turkiye Kuleba je rekao da Turkiye i Ukrajina imaju odnos koji se zasniva na povjerenju. Naglašavajući važnost dugogodišnje saradnje Ukrajine s Turkiye, Kuleba je rekao da pridaju veliku važnost posredničkoj ulozi te zemlje između Ukrajine i Rusije.

O pregovorima sa Rusijom Kuleba je za AA rekao da Ukrajina nikada nije odbila nastavak pregovora, ali i da nisu prihvatili "ruske ultimatume".

- Nakon sastanka u Istanbulu vidjeli smo da Rusija i dalje koristi jezik ultimatuma i da nije spremna za rješenje - rekao je on.

Dodao je da su kada je počela operacija velikih razmjera u regiji Donbas, vidjeli da su Rusi izabrali rat, a ne mir.

- Rusija bi trebala tražiti rješenja zasnovana na međusobnom poštovanju umjesto ultimatuma, pokazati da bira diplomatiju umjesto rata i zaustaviti napade - rekao je on.

Kuleba je kazao da im je cilj "što prije završiti rat pobjedom Ukrajine". Prema njegovim riječima postoje pitanja oko kojih nikada neće biti spremni na kompromis, kao što je teritorijalni integritet Ukrajine.

- Čak i ako nas pola svijeta napadne i natjera nas na ustupke, mi to nećemo učiniti - rekao je on i dodao da ruski vojnici moraju potpuno napustiti teritoriju Ukrajine.

Sankcije nisu dovoljne

Kuleba je dodao da sankcije koje mnoge zemlje uvode Rusiji nisu dovoljne ako ne prestanu koristiti ruski plin i naftu.

Navodeći da je ukrajinske luke blokirala Rusija, Kuleba je rekao da je Rusija krala žito iz ukrajinskih luka i prodavala ga drugim zemljama, što bi sve zemlje trebale spriječiti.

On tvrdi da je za problem hrane odgovorna samo Rusija navodeći da će se taj problem riješiti uklanjanjem blokade u ukrajinskim lukama.

Istakao je da je Rusija globalno izolovana.

- Važno je ubrzati pad ruske ekonomije. Ovo je težak proces. Ovaj proces će biti krvav i zamoran, ali taj proces se više ne može zaustaviti - rekao je Kuleba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.