open-navfaktor-logo
search
Drive-in testiranje
Ministar zdravstva i premijer: Lockdownom pokušavamo zaštititi KS; pandemije mi je preko glave
Otvoren je drugi punkt za drive-in testiranje na koronavirus u Kantonu Sarajevo koji se nalazi na trolejbuskom depou u ulici Majdanska, u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.
10.03.2021. u 13:01
get url
text

Tom prilikom novootvoreni punkt obišli su danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić.

- Epidemiološka situacija je slična kao i jučer, nemamo pada novozaraženih, krivulja je u blagom usponu. Ovaj punkt će olakšati. Kada smo otvorili prvi punkt za drive-in testiranje on nije bio nešto naročito posjećen, ali vidite posljednjih dana velikom broju građana, naročito u ovim uvjetima, lakše je doći i testirati se nego stajati u redu. Tako ćemo i ovim našim Covid-ambulantama smanjiti pritisak. Svi brisevi koji budu uzeti do 18 sati će biti obrađivani tokom današnjeg dana tako da neće biti zbrke u podacima – kazao je Vranić.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić

Istakao je da su se pojavljivale različite cifre o broju novozaraženih koje su zbunjivale građane.

- Bili su različiti brojevi jer KCUS može da primi 460 uzoraka, pa su ti brisevi nekada stajali u hladnom lancu u frižideru i čekali su sutrašnji dan, a onda su se objavljivali zbirni podaci, tako da je to znalo biti zbunjujuće, da se objave podaci o novozaraženim, a nikada se ne naglasi da je to od dva dana. Izdali smo uredbu u kojoj su samo podaci Zavoda za javno zdravstvo relevantni. Bilo kakvi podaci koji budu objavljeni u ime Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu smatraju se nerelevantnim – kazao je Vranić.

Istakao je da su se teško odlučili na lockdown koji počinje u petak u 20 sati i traje do nedjelje, te da je BiH jedno epidemiološko područje i kako je i Federacija trebala poduzeti mjere.

- Mi ovim lockdownom pokušavamo zaštititi KS, a pitanja da li će neko ići negdje ili dolaziti, naravno da hoće, ali u daleko manjem broju. Mi pokušavamo vidjeti da li ćemo za ta tri dana imati zaustavljanje rasta novozaraženih, ako bude zaustavljen, vjerovatno ćemo lockdown i produžiti da bi se situacija stabilizirala. Ja ovim putem pozivam Vladu i Federalni krizni štab da se uključe napokon u rješavanje epidemiološke situacije koja je apsolutno loša, ne samo u FBiH već i u RS-u, da bi dobili neke rezultate jer ne mogu se ponašati autistično u odnosu na KS i na druge kantone u kojima izgleda apsolutno nemaju kontrole – kazao je Vranić.

Forto je pozvao građane da drive-in testiranje koriste u što većem broju kako bi se izbjegao kontakt i smanjila mogućnost zaraze.

Govoreći o nezadovoljstvu ugostitelja zbog najavljenog zatvaranja tokom vikenda, kazao je da je pandemijom najviše pogođen privatni sektor, te da je potpuno razumljiv bijes ugostitelja zbog najavljenog lockdowna.

- Meni je pandemije preko glave kao što je i njima. Ono što svi zajedno moramo uraditi je da pokušamo zajedno preko vikenda zaustaviti rast kako ne bi došlo do dodatnog pooštravanja mjera. Imamo 16 mrtvih u KS, strašno je ozbiljna situacija u zdravstvenom sektoru. Možemo imati stotine mrtvih, ne zato što je taj virus toliko smrtonosan već ako zdravstveni sistem ne mogne primati novozaražene, ljudi će početi umirati u svojim kućama – naveo je Forto.

Kazao je da je bitno da se suzdržimo kretanja, druženja, kako bi zaštitili sebe, ali i zdravstveni sistem.

- Ako ugostitelji misle da trebaju protestovati, to je njihovo pravo. Ne postoji Vlada koja je više naklonjena privatnom sektoru od ove Vlade – kazao je premijer KS.

Forto je kazao kako su od svih izrečenih kazni inspekcije 60 posto njih izdato tokom vikenda i da je to jedan od razloga zašto se uvodi lockdown upravo za vikend.

- Najveća su žarišta za vikend, druženja su najveći problem – kazao je Forto.

{$galerijaFotografija}

Drive-in Covid 19, Alipašino polje, 10.03.2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.