open-navfaktor-logo
search
Bespovratna sredstva
Ministar Zukić potpisao ugovore o dodjeli poticaja za opstanak tradicionalnih i starih zanata
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u utorak u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s 83 korisnika tradicionalnih i starih obrta iz deset kantona Federacije BiH po Projektu broj 5 "Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta" za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 241.034.63 marke.
20.09.2022. u 13:35
get url
text
Amir Zukić

Iznos odobrenih grant sredstava po korisniku je 3.000 maraka, a rok za realizaciju projekta je šest mjeseci.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić podsjetio je da to ministarstvo inače osiguralo ugovore za dva projekta koji se tiču obrta i starih zanata u vrijednosti od 980.000 maraka, a koji su namjenjeni za finansiranje troškova nabavke opreme, repromaterijala, uruđenje poslovnih prostora, odnosno za poboljšanje uvjeta rada tradicionalnih zanata kao djela kulturno historijske baštine te poboljšanje kvalitete proizvoda i novo zapošljavanje.

- Potpisan je ugovor za prvi projekat "Poticaj za opstanak tradicionalnih i starih obrta" za koji je podršku dobilo 83 subjekta u visini od 241.000 maraka. Za drugi projekat "Podrška razvoju obrta i srodnih djelatnosti", podršku je dobilo 107 korisnika u visini 740.000 maraka - rekao je ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

On se nada se da će ova sredstva biti pravilno iskorištena i da će se ovaj projekat ponoviti i iduće godine.

Korisnik sredstava Nermin, odnosno supruga Fatima Maluhija, koja imaju krojačku radnju u Sarajevu i bavi se tim poslom već tri godine, kazao je da će ova sredstva iskorisiti za kupovinu novih šivaćih mašina i drugih sredstava za te poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.