Ministarstvo plaća sve troškove: Čak 165 visokoobrazovane djece iz boračkih porodica traži poslodavce

Objavljeno: 17.07.17 u 14:21 Autor: J. B.

Čak 165 visokoobrazovanih radnika koje ne moraju plaćati na raspolaganju je poslodavcima u Tuzlanskom kantonu. Sve što trebaju učiniti je da se jave na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo za boračka pitanja TK.

Riječ je o projektu zapošljavanja djece iz boračkih porodica na volonterskoj osnovi.

- Očekujem da će ovih 165 volontera, koji su zadovoljili sve uslove, do početka septembra naći poslodavce. Ove projekte imali smo i prethodnih godina i pokazalo se da je značajan dio volontera kasnije zaposlen u realnom sektoru - rekao je ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak.

Vlada TK, odnosno resorno ministarstvo, za finansiranje volonterskog staža izdvojili su oko pola miliona maraka.

- Svaki volonter imat će mjesečnu naknadu od 200 maraka, na ime prevoza i toplog obroka, a 30 KM je naknada državi. Njihov volonterski staž trajat će godinu dana, osim za one koji budu volontirali u oblasti obrazovanja, gdje stažiranje traje osam mjeseci - pojasnio je Skopljak.

Dodajmo,da je Ministarstvo za boračka pitanja raspisalo javni poziv na koje su se javljali zainteresirani. Na kraju su primljeni svi prijavljeni koji su ispunjavali uslove.

- Očekujem da će naša godina biti uspješna i da ćemo od toga imati koristi, barem u toj mjeri da odradimo pripravnički. Naravno, mislim da nam je svima cilj da dođemo do stalnog zaposlenja i nama je da se svojim trudom dokažemo - kaže Suzana Plavšić, koja je diplomirala na Odsjeku socijalnog rada i volontirat će u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku TK.