open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija u RS-u
Ministarstvo pozvalo roditelje iz Liplja da vrate djecu u školu, ali istrajavaju na upisu "jezik bošnjačkog naroda"
Ministarstvo prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska pozvalo je danas roditelje učenika Područnog odjeljenja Liplje kod Zvornika, a koji bojkotuju nastavu, da vrate djecu u školu, ali istrajavaju na tome da u nastavnom programu izučavaju "jezik bošnjačkog naroda", umjesto bosanski jezik kako to traže mještani ovog naselja.  
07.09.2021. u 11:24
get url
text

Iz resornog ministarstva su istakli da je učenicima Područnog odjeljenja Liplje Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik, kao i svim drugim učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS-u, omogućeno izučavanje maternjeg jezika prema nekom od nastavnih planova i programa koji se primjenjuju u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Bošnjačkim đacima u Liplju uskraćeno izučavanje bosanskog jezika

- Upisivanje naziva maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju nikako ne bi smjelo biti razlog za ugrožavanje prava ove djece na redovno vaspitanje i obrazovanje - istakli su iz ministarstva, te dodali da je upis jezika usklađen sa zakonskim propisima u ovom entitetu u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja, odnosno sa Ustavom RS-a.

Podsjećaju da je ministarstvo prosvjete i kulture RS-a omogućilo učenicima u 20 osnovnih škola u ovom entitetu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta i u skladu sa njom i maternji jezik. U Područnom odjeljenju Liplje izučava se grupa predmeta po nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona.

Dodaju i da djeci srpske nacionalnosti nije omogućeno  izučavanje srpskog jezika niti "nacionalne grupe predmeta" u Federaciji BiH, osim u Drvaru i Grahovu, te na izvjestan način u Petrovcu.

- Još jednom napominjemo da je u Ustavu RS-a eksplicitno utvrđeno da "Službeni jezici RS su - jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda". Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od "srpski narod" izvodi se ekvivalentan naziv "srpski jezik", od "hrvatski narod" izvodi se ekvivalentan naziv "hrvatski jezik", a od "bošnjački narod" moguće je jedino izvesti naziv "bošnjački jezik" - tvrde u ministarstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.