Kao što je općepoznato, zapošljavanje državnog službenika zasnovano je na javnom konkursu i profesionalnoj sposobnosti. Trenutno je na web stranici Agencije za državnu službu BiH dostupan javni konkurs za popunjavanje šest radnih mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Oglas je raspisan za šest radnih mjesta u sektorima za bilateralne odnose, za multilateralne odnose, za međunarodnopravne i konzularne poslove te Odjeljenju za diplomatski protokol.

VEZANI TEKST - Konaković press započeo mini filmom o sebi, zašto ga je najviše dojmio govor Ane Brnabić

Traže se sekretar u Odsjeku za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Japan i Okeaniju, sekretar u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju, sekretar u Odsjeku za OSCE, VE i regionalne inicijative, sekretar u Odsjeku za EU, sekretar u Odsjeku za vizno-pasoške poslove i sekretar u Odsjeku za ceremonijal. 

Za sve pozicije traži se VSS – VII stepen stručnosti, završen fakultet, sposobnost za rad u međunarodnim odnosima, godinu radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima, položen stručni ispit, aktivno znanje jednog od diplomatskih jezika te poznavanje rada na računaru. 

Osnovna neto plaća iznosi 1.380,00 KM, a zaposlene osobe imat će status državnog službenika diplomatske i konzularne službe.

Konkurs je objavljen početkom ovog mjeseca, a krajnji rok za prijave je 24. maj, navodi se na stranici Agencije za državnu službu BiH.