open-navfaktor-logo
search
Krovna organizacija
Ministarstvu obrazovanja FBiH naloženo da riješi pitanje registracije studentskog udruženja
Nakon što je Faktor ukazao na problem Unije studenata FBiH kojoj je Federalno ministarstvo obrazovanja nauke odbilo izdati dozvolu za registraciju udruženja, nakon intervencije iz Vlade Federacije, resorno ministarstvo će sazvati sastanak sa predstavnicima studentskih organizacija, potvrdio nam je Alden Kajtaz, sekretar Ministarstva.
13.01.2022. u 09:45
get url
text

Unija studenata FBiH od maja prošle godine pokušava registrirati udruženje Unije studenata FBiH, koju su osnovala četiri najveća univerziteta u FBiH (Univerzitet u Sarajevu, Tuzli, "Džemal Bijedić" u Mostaru i Univerzitet u Bihaću), a koji predstavljaju više od 50.000 studenata.

VEZANI TEKST - Zašto je Ministarstvo obrazovanja FBiH odbilo dati Uniji studenata FBiH dozvolu za registraciju udruženja?

Registracijom udruženja sa prefiksom "Federacija" bi mogli pristupiti Evropskoj uniji studenata, rješavati kvalitetnije studentske probleme. Međutim, Ministarstvo ih je odbilo iako je recimo 2019. Elvira Dilberović, koja je tada bila ministrica, izdala bez problema dozvolu za registraciju udruženja tadašnjim predstavnicima studenata.

Registracija nije izvršena zbog nesuglasica studentskih predstavnika.

- Situacija će se riješiti, da vidimo kakvi su tu nesporazumi. To su poslovi Sektora za visoko obrazovanje, tako da ćemo mi pokušati okupiti predstavnike svih šest studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova i vidjeti koji su to problemi, zbog kojih ne mogu da naprave jedinstveno udruženje. Prvi korak je sazivanje sastanka. Ipak, ne znam kakav je problem, rečeno im je šta trebaju uraditi - kazao nam je Kajtaz.

Podsjećanja radi, iz Ministarstva su ranije za Faktor naveli kako je za registraciju udruženja prethodno potrebno donijeti dokument Zajednički model studentskog organiziranja u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.