open-navfaktor-logo
search
Luksemburg
Ministri vanjskih poslova EU sutra će razgovarati o ishodu izbora u BiH
Vijeće za vanjske poslove EU sutra će u Luksemburgu održati sastanak na čijem dnevnom redu će biti, pored ostalog, ishod izbora u BiH održanih 7. oktobra.
14.10.2018. u 22:37
get url
text

Sutrašnji sastanak Vijeća za vanjske poslove EU u Luksemburgu počet će raspravom o aktuelnim pitanjima kako bi ministri i ministrice vanjskih poslova imali priliku preispitati goruća pitanja na međunarodnom dnevnom redu. Govorit će se o ishodu 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a održanog u septembru, te o rezultatima savjetodavnog referenduma održanog 30. septembra u Makedoniji.

Tema sastanka, kako je najavljeno, bit će i ishod Općih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ukazat će i na nedavno objavljenu strategiju EU-a za povezivanje Evrope i Azije, a očekuje se da Vijeće o njoj usvoji zaključke. O toj strategiji raspravljat će se uskoro na Azijsko-evropskom sastanku (ASEM) na vrhu 18. i 19. oktobra. Također, ministri i ministrice vanjskih poslova raspravljat će o vanjskim aspektima migracija. Razmotrit će postignuti napredak i mjere koje su poduzete. Ta bi rasprava trebala biti priprema za raspravu čelnika i čelnica na predstojećem sastanku Evropskog vijeća 17. i 18.  oktobra.

Dan nakon Općih izbora u BiH visoka predstavnica Mogherini i komesar za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn dan u zajedničkom saopćenju su ocijenili da su građani Bosne i Hercegovine iskoristili demokratsko pravo i na miran način glasali za vlasti koje čeka rad na brojnim izazovima da bi zemlja napredovala na putu ka EU. U zajedničkoj izjavi, izrazili su očekivanje da će svi politički lideri pristupiti procesu formiranja vlasti na svim nivoima tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana, ističući da je važno ubrzo konstruirati Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

- Održavanje i učinkovita provedba Općih izbora će biti uzeti u obzir u okviru Mišljenja o osnovanosti zahtjeva BiH za članstvo u Evropskoj uniji koje priprema Evropska komisija – istaknuli su Mogherini i Hahn, podsjećajući da je podnošenjem zahtjeva za članstvo u februaru 2016. godine, BiH donijela stratešku odluku na putu integracija u EU.

Mišljenja su da novi mandat može biti prilika da politički lideri pokažu i građanima i EU, obnovljeno opredjeljenje i odlučnost da provedu sve reforme potrebne za napredak, a EU će i dalje podržavati i nastaviti biti uz BiH, njene institucije i građane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.