open-navfaktor-logo
search
Ugroženo zdravlje ljudi
Ministrica Đapo: Iznenađena sam postupkom ministrice Turković zbog Trgovske gore
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo iznenađena je postupkom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković koja je na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine skinula s dnevnog reda odluku o formiranju ekspertnog tima za Trgovsku goru.
30.06.2020. u 15:37
get url
text

Ministrica Đapo je naglasila da je odlukom o izgradnji odlagališta opasnog nuklearnog otpada na granici s Bosnom i Hercegovinom Republika Hrvatska ugrozila zdravlje oko 250.000 ljudi, kao i okoliš i životnu sredinu u dolini rijeke Une, te široj regiji Krajine.

- Zbog toga meni kao resornoj federalnoj ministrici okoliša nije jasna odluka ministrice Turković da u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine blokira borbu naše zemlje za zaštitu zdravlja našeg stanovništva i okoliša. Bosna i Hercegovina prema svim međunarodnim aktima, ima pravo da štiti svoja i prava svojih građana. Umjesto što blokira formiranje ekspertnog tima, ministrica Turković bi trebala komunicirati sa svojim kolegom u Hrvatskoj i predložiti mu da s ciljem očuvanja dobrih diplomatskih odnosa Hrvatska ne gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH, nego da odredi drugu lokaciju - kazala je ministrica Đapo.

Ona je naglasila da su na ovaj način, postupkom ministice Turković, spriječeni napori svih nivoa vlasti u BiH da bude formiran ekspertni i pravni tim, koji bi zastupao interese Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.