open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Ministrica ispratila đake iz Sarajeva u Srebrenicu: Učite istinu o genocidu i zagovarajte ideju zajedničkog života
- Nemojte da vam ova posjeta izazove revolt pa da nekada u budućnosti učinite ono što ne biste voljeli da učine vama.
28.03.2022. u 10:07
get url
text

Bosanci i Hercegovci uvijek su znali živjeti skupa u miru, zagovarajte tu ideju i živite je, to je veoma važno - poručila je danas ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović sarajevskim srednjoškolcima koje je ispratila za Srebrenicu.

Nakon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa ove školske godine u okviru projekta Njegovanje kulture sjećanja nastavlja se posjeta učenika srednjih škola Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Posjete će se realizirati od danas do 11. aprila, a prvu grupu od blizu 400 učenika koja je jutros otputovala čine đaci drugih razreda Internacionalne gimnazije Sedef, Gazi Husrev-begove medrese, Gimnazije Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), Srednje muzičke škole, Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn i Prve bošnjačke gimnazije. Planirano je da Potočare ove školske godine posjeti 4.065 učenika drugog razreda srednjih škola iz KS.

- Na ovaj način nastavljamo njegovati kulturu sjećanja i pamćenja. Zbog pandemije imali smo pauzu od dvije godine, međutim, vraćamo se našim redovnim obavezama. Kažem obavezama, jer u suštini, historija se ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče. Ovi mladi ljudi uskoro će biti donosioci odluka u Bosni i Hercegovini.

Veoma je važno da im pružimo priliku da vide o kakvom razmjeru zločina genocida je riječ. Kada dođu u Potočare, vide bijele nišane, čuju historijski čas preživjelih, sve će im se samo kazati. Oni će, naravno, učiti i o presudama, ali važan je njihov lični doživljaj na mjestu gdje se desio genocid, gdje su razdvajani muškarci i žene, gdje su mnogi ostali bez svojih najmilijih - rekla je ministrica Hota-Muminović.

Kako je navela, poslije ovakvih posjeta, učenici  svijet gledaju drugačijim očima te je važno naučiti ih da kontruktivno pamte i sjećaju se.

- Nije nam u interesu da proizvedemo generacije koje će imati duboke traume. Mi ih učimo istini, koja je ponekad bolna, ali se moramo znati nositi s njom - zaključila je ministrica Hota-Muminović, objasnivši da su u pratnji đaka i prežvjeli prosvjetni radnici iz srebreničke regije, koji će djeci na najbolji pedagoški način prenijeti istinu o genocidu, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.