open-navfaktor-logo
search
Nema pozitivnih
Ministrica otkriva u čemu je tajna: U TK 11 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19, 70 pacijenata ozdravilo
Na Univerzitetskom klničkom centru (UKC) Tuzla u posljednja 24 sata na koronavirus testirana su 203 uzorka i svi su negativni, rekla je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić. To znači su već 11. dan zaredom svi testovi urađeni na virus SARS-CoV-2 u UKC-u Tuzla negativni, a za to vrijeme urađen je 1.461 test.
24.04.2020. u 15:21
get url
text
Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić
Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić

U Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla od 27. marta do danas na koronavirus testirano je 3.082 uzoraka, a 84 ih je bilo pozitivno.

- U TK trenutno imamo 11 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. Iz bolnice su otpuštena 24 pacijenta, a u kućnoj izolaciji oporavilo se 46 oboljelih. Imali smo jedan premještaj pacijenta u drugi kanton i dva smrtna slučaja - kaže ministrica Čolić.

To znači da se samo u poslednja 24 sata oporavilo 13 pacijenata, a ukupan broj oporavljenih u TK sada iznosi 70.

- U UKC-u su hospitalizirane tri osobe oboljele od COVID-a, a u kućnoj izolaciji su tri pacijenta. Klaster Medicinskog instututa Bayer, bivšeg Centra za srce, sada broji četiri osobe, klaster Srebrenik dvije, Sapna četiri, takozvani klaster "nesvrstani" u Tuzli ima jednu osobu, a zatvorili smo klastere Tuzla i Klinike ORL UKC-a Tuzla i oni više ne postoje - pojasnila je Čolić.

Podsjećamo, u TK su ranije zatvoreni klasteri Lukavac, Banovići i Gračanica.

U kućnoj izolaciji na području TK trenutno se nalazi 431 osoba. U karantinima na području ovog kantona nalazi se 340 osoba, a 75 ih je otpušteno iz karantina.

- Mjere u TK su poduzete ranije nego u drugim kantonima i mislim da je to jedan od razloga za ovakvu epidemiološku situaciju. Želim se zahvaliti građanima koji su ove mjere proveli u djelo. Na početku smo imali dio građana koji se nisu pridržavali mjera izolacije, ali uz pomoć pripadnika MUP-a TK to smo stavili pod kontrolu. Mjera su se pridrvali i obrtnici i privrednici u najvećem broju. Sve to zajedno je tajna našeg uspjeha, ukoliko uopće možemo govoriti o nekom uspjehu. Jednostavno riječ je o saradnji nas i građana - kaže kantonalna ministrica Dajana Čolić.

Kada su u pitanju kriteriji za testiranja Čolićeva kaže da se prije svega primjenjuju kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i federalnog ministarstva zdravstva.

- U prošloj sedmici dobili smo preporuku da počnemo s masovnijim testiranjima. Testirali smo uposlenike domova za starije osobe, zaposlene u tržnim centrima, a u toku iduće sedmice to ćemo proširiti na sve naplatne usluge metodom slučajnog uzorka. Planiramo testirati u većoj mjeri zaposlenike medicinskih ustanova, jer smo ranije to radili samo ukoliko postoji sumnja na kontakt sa zaraženim osobama - navodi Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.