open-navfaktor-logo
search
Islamabad
Ministrica Turković na Vijeću ministara OIC-a: Dodik želi da odvoji entitet RS od BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se obratila na 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), koja se održava u Islamabadu.
23.03.2022. u 17:16
get url
text
Ministrica Turković na Vijeću ministara OIC-a

Ministrica Turković je na početku obraćanja kazala da se muslimanski svijet u kontinuitetu suočava s brojnim izazovima, poput islamofobije i progona muslimanskih manjina, te da je u tom kontekstu OIC najrelevantniji forum za rješavanje ovakvih i sličnih kompleksnih pitanja.

Prisutne je podsjetila na agresiju na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, u kojoj je ubijen veliki broj nedužnih civila i djece, i koja je kulminirala genocidom u Srebrenici.

Podsjetila je, također, na opsadu Sarajeva - najdužu u modernoj historiji.

Istakla je da je naša zemlja nakon rata prošla težak i bolan proces obnove i izgradnje državnih institucija, gradeći naše partnerstvo s prijateljima na Zapadu, ali nastavljajući jačanje naših odnosa i veza s prijateljima i partnerima na Istoku.

- Narod Bosne i Hercegovine platio je visoku cijenu za zemlju koju sada imamo. Danas se suočavamo s politikom i retorikom koje prijete da ugroze naporan rad na izgradnji mira, suštinu naše demokratije, teško izborene reforme i postignuti napredak. Politički lideri koji traže podjelu naše zemlje, poput lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, žele da u budućnosti oduzmu nadležnosti od države i odvoje entitet RS od Bosne i Hercegovine - kazala je Turković.

Podsjetila je da je u tom entitetu, koji je dio Bosne i Hercegovine, počinjen genocid nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine, te formirani brojni logori, silovane hiljade žena i djevojaka, pronađene stotine masovnih grobnica.

- Spomenuti politički lider i njegovi partneri žele u miru završiti procese koje nisu uspjeli završiti tokom rata. To nikada nećemo dozvoliti. BiH je naša jedina domovina. Nemamo alternativu i rezervnu domovinu. Zato vas danas pozivam da snažno podržite rezoluciju o Bosni i Hercegovini koja predstavlja trenutnu situaciju u našoj zemlji - dodala je Turković.

OIC je druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN), koja broji 57 zemalja članica i predstavlja kolektivni glas blizu dvije milijarde muslimana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.