open-navfaktor-logo
search
Nakon smjene
Ministrica Una Harčin iz Naše stranke: TK je sada na mapi BiH, nismo više zatvoreni i crna tačka
Predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Tuzlanskog kantona (NS TK) Zvjezdan Karadžin rekao je danas da ova stranka nema primjedbi na proces smjene Vlade TK, u kojoj je i sam sjedio kao ministar prostornog uređenja i zaštite okolice.
14.02.2022. u 16:43
get url
text
Press konferencija Naše stranke u Tuzli

- U situaciji kada je zemlja apsolutno destabilizirana, kada smo na ivici rata, nije nam trebala ova destabilizacija kroz smjenu vlasti. Opozicija ima svoje razloge i smatram da sada možemo razmišljati hoće li oni dovoljno dobri i brzo odreagovati, da ne dođe do daljnje destabilizacije. Ako gledamo kako smo smijenjeni mi nemamo primjedbe na to, većina je odlučila i želim im sreću u radu - kaže Karadžin.

Podsjećamo, Skupština Tuzlanskog kantona sa 18 glasova "za" usvojila ostavku premijera Kadrije Hodžića, i sada kreće proces formiranja nove Vlade Tuzlanskog kantona, čiji bi premijer trebao biti iz Stranke demokratske akcije (SDA).

- Nadamo se da će pozitivni trendovi koje smo pokrenuli tokom našeg mandata, u najmanju ruku, biti nastavljeni. Kao neke od značajnih koraka istakao bih izmjene Prostornog plana TK, krenuli smo ka projektu čišćenja i sanacije jezera Modrac, pored toga radio sam na tome da se oživi projekat regionalne deponije, a mi smo kao Vlada potpisali odluku da ćemo izdvajati do 10 posto sredstava za priojekte energetske eikasnosti u stambenom sektoru. Također, krenuli smo i u čišćenje opasnog otpada iz industrijske zone Tuzle. Te procese treba nastaviti i mi ćemo to pratiti - rekao je, između ostalog, Karadžin.

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SD BiH) te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) Jasmina Lugavić.

Bivša ministrica pravosuđa i uprave i potpredsjednica Naše stranke Una Harčin kao rezultat svoga rada posebno je istakla usvajaje Zakona o porijeklu prijavljivanju i kontroli imovine izabranih, imenovanih zvaničnika i savjetnika.

- Oformili smo Ured za borbu protiv korupcije, što je tijelo koje provodi taj zakon, ali služi i za uspostavu registara koji su jako bitni, jer targetiraju najkritičnije tačke koruptivnih radnji, a to su javne nabavke, poticaji, zapošljavanje u državnoj službi. Sada svi ti procesi staju. Razlog rušenja Vlade i formiranje nove, vidim upravo s ciljem da se ovi procesi zaustave - rekla je Harčin.

Harčin je također rekla da se ovi procesi ne mogu zaustaviti, kao i da je "jako neodgovorno da se osam mjeseci prije izbora ruši jedna Vlada, koja je postigla itekako dobar napredak".

- Želim da istaknem da smo otvorili TK cjelokupnoj međunarodnoj zajednici, nikada više posjeta ambasadora i stranih delegacija nismo imali. Tuzlanski kanton sada je na mapi BiH, nismo više apsolutno zatvoreni i crna tačka. Nas treba da se pita jer nas je 440 hiljada i najmnogoljudniji smo kanton - rekla je Harčin.

Podsjetimo da je NS u TK bila u vlasti sa Socijademokratskom partijom (SDP), Pokretom demokratske akcije (PDA) i Savezom za bolju budućnost (SBB).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.