Pogrešna odluka

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske: Del Vechio nije trebao ići u Banju Luku

Objavljeno: 10.01.2019. u 22:05

Istakla je kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato s odlukom Del Vechija da prisustvuje proslavi neustavnog "dana Republike Srpske", odbacivši spekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba

FOTO: Anadolija

- Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. januara kao "dana Republike Srpske" tako je trebalo biti i ove godine - rekla je danas hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić za Dnevnik HRT-a, naglasivši da je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.  

Istakla je kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato s odlukom Del Vechija da prisustvuje proslavi neustavnog "dana Republike Srpske", odbacivši spekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba, prenosi Hina.

- On tamo tog dana nije trebao biti - naglasila je Pejčinović Burić, ističući da njegov odlazak na tu proslavu predstavlja veliko iznenađenje, posebno što joj tokom svog mandata nikada nije prisustvovao.

Ustavni sud BiH taj je praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim.

Ministarstvo je ranije saopćilo da nije bilo upoznato s odlaskom ambasadora Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i da je on zbog toga pozvan u Zagreb na konsultacije.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije.

Ambasador Del Vechio s kojim se tokom dana sastala pojasnio joj je, rekla je šefica hrvatske diplomacije, da je u Banju Luku otišao "jer je to protumačio kao poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH".

Dodala je da je Del Vechio dosad bio iznimno angažiran na svojim poslovima u BiH te je stoga, rekla je, ova njegova odluka dodatno iznenađujuća.

Ministrica je dodala da će se odlučiti o daljnjim koracima te konstatirala da je mandat ambasadora ionako prošao.

Što se tiče odluke Dragana Čovića da prisustvuje proslavi, to  je "autonomna odluka predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH i mi iz Hrvatske ni na koji način nemamo na to utjecaj, niti imamo namjeru o tome odlučivati“, rekla je Pejčinović Burić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije