Mirko Šarović: Na stolu su dvije milijarde eura kineskih investicija u BiH

objavljeno: 13.05.2017. u 09:43

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura kineskih investicija, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.  

Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona eura.

- Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt - istakao je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona eura, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura. On će predvoditi delegacijz Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini će se održati veliki samit "Jedan pojas, jedan put" kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping, a skupu će prisustvovati 100 delegacija na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država.

- Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina obezbijedila 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore. O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini - rekao je Šarović.

On je rekao da će iskoristiti i priliku i da se susretne s predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva.

- U pitanju je kompanija Dongfang koja je inače učestvovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresovana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini. Planiran je i susret s predstavnicima kompanije Gezhouba koja je investitor projekta koji je u završnoj fazi kada je u pitanju termoelektrana Tuzla gdje su preostali su još mali, određeni detalji. Također, imat ćemo susret i sa zvaničnicima kompanije China Power i kompanije Sinohidro koji su zainteresovani za autoput Glamočani - Mlinište u Republici Srpskoj i neki drugim kompanijama. Ugovoren je sastanak s predsjednikom Exim Bank gdje bi razgovarali o finansijskoj podršci za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. To je u fokusu dvodnevnog putovanja u Kinu - naveo je Šarović.

 

On naglašava kako u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ali i Vijeću ministara BiH "žele da kroz proširenje saradnje sa starim, ali i novim partnerima u Bosnu i Hercegovinu donosu pozitivne vijesti i korist za cijelu zemlju i u tom interesu su i posjete u Kinu i Rusiju, a poslije toga i u druge zemlje kako bi se ta saradnja unaprijedila".

- Pored evropske orijentacije u fokusu našeg interesovanja je i Kina i svakako Rusija - rekao je Šarović koji će nakon Kine biti na čelu bh. delegacije koja će otputovati u Rusku Federaciju, a, kako je naglasio, "radi aranžmana koje ima i koje očekuje Bosna i Hercegovina"

Tako će, kako je rekao, biti održana sjednica Zajedničke ekonomske komisije dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Rusije.

- Idemo u punom sastavu. Sa nama ide jedan broj privrednika. Razmatrat će se više tema i između ostalog unapređenje saradnje kada je u pitanju energetika. Od ruske strane ćemo dobiti informacije, kredibilne o budućoj trasi Južnog toka, takozvanog turskog toka gasovoda. Te informacije očekuju i sve zemlje regiona. Ruska strana je zainteresovana da sa Bosnom i Hercegovinom i njenim nadležnim kompanijama radi na pitanju tečnog gasa i uređenju regulative po tom osnovu. Mi smo zainteresovani za veće isporuke u farmaceutskoj industriji, zbog čega sa nama idu predstavnici kompanije Bosnalijek i još neke kompanije. Očekujemo nastavak i veće isporuke poljoprivrednih proizvoda, posebno u ovom trenutku voća i povrća - naglasio je Šarović.

Također, istakao je Šarović, "očekuju se dobre vijesti kada je u pitanju firma Orao iz Bijeljine jer treba da dobije licencu od kompanije partnera iz Ruske Federacije".

 

 

 

Kada je riječ o izvozu mesa u Tursku, Šarović kaže da informacije sa kojim raspolaže Ministrstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a koju su dobili i ranije od nadležnih turskih institucija, jeste da se turska strana sprema za objavu tendera.

- On je prošle godine bio negdje krajem aprila. Očito da ove godine nešto kasni, ali sve ukazuje da turska strana na bilo koji način neće komplikovati ovaj posao -rekao je u intervjuu za Anadolu Agency Mirko Šarović.