open-navfaktor-logo
search
Sarajlija "neobičnih" spojeva
Mirza Okić: Po diplomi kulturolog, uglavnom poetičar, a po potrebi kuhar
Na pozorišnim daskama je od 17. godine, u međuvremenu je postao poetičar, pa onda i kuhar, a inače, diplomirani je kulturolog, a filozof u slobodno vrijeme. Jedan period bavio se i stand up komedijom.
14.01.2021. u 20:29
get url
text

Toliko "neobičnih" spojeva u sebi nosi Sarajlija Mirza Okić (33). Autor je dvije knjige poezije – "Kuoleman rakastaja" i "Humans", a krajem januara, ili početkom februara, u skladu sa situacijom pandemije koronavirusa, javnosti će predstaviti knjigu priča radnog naslova "Sjećanja sadašnje prošlosti".

- Sve te priče su stvari koje su se desile, koje su prošle, ali kroz traumu grade tebe u sadašnjosti, reflektuju se na tebe danas. Jer mi jesmo uglavnom izgrađeni od trauma. Sve moje knjige su moja iskustva pretočena u riječi, a trenutno završavam jednu kraću novelu koja će biti potpuna fikcija – kaže Okić.

Igrao je u dvije nagrađivane predstave "Rasprodaja ideala" i "Raskršće", a za njih je pisao poeziju i tekstove. Sarađivao je i sa teatrom S.O.S dječijeg sela gdje je učestvovao u mjuziklu "Chicago". Pokrenuo je i održao nekolicinu poetskih večeri u nekoliko gradova u BiH, a 2008. godine radio je na TVSA kao voditelj-novinar u emisiju "Pusti muziku"...

Donedavno je bio šef kuhinje u jednom sarajevskom lokalu, jer, kako ističe, kuhanje je za njega meditacija.

Na radnom mjestu, pred kraj prošle godine, upoznao je pjevača Nenu Murića. Govorio je poeziju dok mu je servirao hranu, a "umjetničko-kuharski" performans bio je ideja profesora gitare Enesa Ibričevića.

Enes Ibričević i Mirza Okić: Prijatelji i saradnici

- Nenu i Mirzu znam već neko vrijeme i nastupao sam s obojicom – Mirzu sam pratio na gitari dok je govorio poeziju, a Nenu dok je pjevao. Pošto je Neno govorio kako voli poeziju i da bi volio napraviti nešto neobično, drugačije, činilo mi se da je Mirza i način na koji govori poeziju bilo to što mu treba. Probali smo isti dan, snimili video, podijelili na društvenim mrežama i ljudi su se oduševili. Tako smo odlučili da ćemo krenuti u tu priču – ispričao je Ibričević.

U planu imaju da snime dvije pjesme, pripreme program od sat i po – dva, i da krenu sa javnim nastupima.

- Uglavnom Neno pjeva svoje ili evergreen pjesme, a ja govorim svoju ili svjetsku poeziju. Enes nas uspješno prati na gitari. Mislim da je dobar spoj i da ima svoju publiku. Jako je važno da li ista emocija vuče tekst poezije i pjesme, a mi smo to postigli – ističe Okić.

Za vrijeme "lockdowna" na YouTube kanalu pokrenuo je rubriku "Bukowski četvrtkom", gdje mu je Enes muzička pratnja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.