open-navfaktor-logo
search
Dokumenti povjerljivi
Misterija još traje: Kennedy ubijen prije 56 godina
Prije dvije godine predsjednik Donald Trump najavio je otvaranje povjerljivih dokumenata o ubistvu Kennedyja, ali je ubrzo blokirao takvu odluku, poslije apela Centralne obavještajne agencije i Federalnog istražnog biroa
22.11.2019. u 09:43
get url
text

Na današnji dan 1963. godine u Dallasu je ubijen američki predsjednik John Kennedy. Misterija ubistva još traje, zbog toga što poverljivi dokumenti u vezi sa istragom ovog zločina još nisu objavljeni.

Najmlađi američki predsjednik, demokrata John Fitzgerald Kennedy ubijen je 22. novembra 1963. iz snajpera dok je predsjednička kolona sa njegovim otvorenim automobilom prolazila kroz centar Dallasa u Teksasu, nepune tri godine pošto je došao na mesto 35. predsjednika Sjedinjenih Država.

Američki marinac Lee Harvey Oswald uhapšen je zbog ubistva, ali ga je Jack Ruby ubio dva dana kasnije u sjedištu policije, prije suđenja.

Predsjednik Kennedy imao je opoziciju kako od desničara, koji su ga zbog unutrašnjih reformi smatrali komunistom, tako i od prokubanskih aktivista, zbog vanjskopolitičkih aktivnosti.

Na unutrašnjem planu, predsjednik Kennedy donio je program "Nova granica", obećao državna sredstva za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu za najstarije, ekonomsku pomoć ruralnim regionima, zaustavljanje recesije i okončanje rasne diskriminacije.

Smanjio je kamatne stope i inflaciju, i time omogućio da bruto domaći proizvod godišnje raste 2,2 posto. Predložio je poreznu reformu i smanjenje poreza na prihode i na dohodak preduzeća 1963. godine. Kongres je ove mjere usvojio poslije njegove smrti.

Na spoljnopolitičkom planu, doživeo je neuspjeh prilikom invazije u Zalivu svinja na Kubi, u pokušaju svrgavanja Fidela Castra. Odatle je proistekla kubanska raketna kriza koja je skoro dovela do nuklearnog rata sa Sovjetskim Savezom.

Slijedila je izgradnja Berlinskog zida, početak vijetnamskog rata. Međutim, bilo je i stvari značajnih za napredak svijeta kao što su početak projekta Apolo koji je omogućio slijetanje na Mjesec i stvaranje Afroameričkog pokreta za ljudska prava.

Rješavanje misterije oko Kennedyjevog ubistva započeo je republikanski predsjednik George Bush stariji 1992. kada je potpisao zakon o objavljivanju ovih materijala.

Prije dvije godine predsjednik Donald Trump najavio je otvaranje povjerljivih dokumenata o ubistvu Kennedyja, ali je ubrzo blokirao takvu odluku, poslije apela Centralne obavještajne agencije i Federalnog istražnog biroa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.