open-navfaktor-logo
search
Italija
Misterija mjesta u Lombardiji: Nula zaraženih koronavirusom, u čemu je tajna?
Lombardija je bila italijanska regija najviše pogođena koronavirusom, odakle su stizali dramatični podaci i slike o broju zaraženih i preminulih.
31.03.2020. u 15:07
get url
text

Međutim, mjesto Ferera Erbonjone u općini Pavija u Lombardija ušlo je u fokus znatiželje naučnika jer u njemu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Neurološki institut Mondino u Paviji odlučio je da u svojoj imunološkoj laboratoriji ispita slučaj Ferere Erbonje, a sve uz podršku gradonačelnika tog malog mjesta od 2.000 stanovnika, koji je po struci profesor sudske medicine.

- Odabrali smo Fereru jer je to zajednica u kojoj se još nije dogodio slučaj koronavirusne infekcije - rekao je Livio Tronkoni, generalni direktor Instituta.

Institut će vršiti testiranje na prisustvo antitijela kod stanovnika, za šta se već javio veliki broj mještana ovog mjesta.

Gradonačelnik Đovani Fasina ne vjeruje da je za nula slučajeva u Fereri Erbonji zaslužna genetika, već da su njegovi stanovnici isti kao i svi ostali. On je za lokalne medije rekao da je to samo nepredviđena situacija jer je očigledno da je stanovništvo odano poštovanju mjera predostrožnosti donijetih u uredbama.

- Naše stanovništvo ima prosječno visoku starosnu dob. Postoji visoka osjetljivost - naglasio je Fasina.

Ali Ferera bi mogla da bude dobra laboratorija.

- Zato je od Instituta Mondino zatraženo nezavisno savjetovanje radi tehničko-naučne analize rezultata uzoraka, koje je sprovela spoljnja laboratorija, a koji je pogodan za poređenje metode za određivanje antitijela protiv Sars-Cov-2 - objasnio je Institut u saopćenju. 

Antitijela trebalo bi da pokažu kontakt organizma s virusom.

Fasina kaže da je cilj istraživanja da se utvrdi da li su antitijela dovoljna da se kaže da li je populacija imuna.

- Uvjeren sam da su mnogi ljudi došli u kontakt s virusom i razvili infekcije u asimptomatskom obliku. Mogli bismo da utvrdimo u kom procentu je populacija imuna - kazao je Fasina.

Italija je do sada zabilježila više od 100.000 oboljelih od koronavirusom, a u toj zemlji je umrlo više od 11.000 ljudi. Italija je po broju zaraženih i preminulih od koronavirusa prva zemlja u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.