Koliko ima istine

Mitovi i zablude o zdravlju: Ne gledaj TV izbliza, bježi s propuha, ne hodaj bos...

Objavljeno: 08.02.2019. u 13:34

Uvijek su vam govorili da bolesni ne smijete jesti sladoled, da navučete čarape jer ćete se prehladiti, da ni u kojem slučaju ne smijete progutati žvaku... Stručnjaci donose odgovore na "vječna pitanja" o zdravlju - šta je od svega toga mit, a šta istina? 

Možemo li se zaista razboljeti ako hodamo bosi FOTO: ILUSTRACIJA

Crveno vino je bolje za zdravlje od bijelog vina - ISTINA

U proizvodnji crvenog vina koristi se kožica bobice grožđa koja sadrži najvrednije tvari iz grožđa. Tako crveno vino ima puno više antioksidansa, među kojima je i resveratrol, koji sprečava rast stanica raka.

Boli te grlo, sladoled će sve pogoršati - ISTINA

U prehladi su uzročnici već uneseni u gornji dio respiratornog sistema - ždrijelo. Jedući hladnu hranu, poput sladoleda, u početku ćemo možda uništiti dio uzročnika, ali ćemo i smanjiti prokrvljenost sluznice, što će potaknuti razmnožavanje bakterija ili virusa, pa se vraćamo na pogoršanje bolesti.

Ako se proguta, žvaka u želucu ostaje sedam godina - MIT

Žvake se sastoje od zaslađivača, pojačivača okusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gumenu bazu čini mješavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, koju želučana kiselina i enzimi koji sudjeluju u probavi uspješno razgrađuju, pa ne zaostaju u želucu puno duže nego ostala hrana.

Grickaj mrkvu, imat ćeš bolji vid - ISTINA

Mrkva ne može poslužiti kao lijek u liječenju očnih bolesti, ali zbog visoke koncentracije beta-karotena, koje naše tijelo pretvara u vitamin A (retinol), može pomoći kao prevencija u sprečavanju nastanka degenerativnih promjena na očima, kaže doc. dr. sc. Ivana Mravičić iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Jaja podižu holesterol - ISTINA

Iako su žumanca bogata holesterolom, mnoga su istraživanja pokazala da zasićene masti imaju mnogo veći utjecaj na povećanje holesterola u krvi nego hrana koja ga sadrži.

Zbog puno slatkiša djeca su hiperaktivna - MIT

Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije, jer su ugljikohidrati energetske bombe koje brzo oslobađaju energiju u tijelu, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima. S druge strane, dječija prehrana mora biti raznolika i prekomjeran unos slatkiša ima druge neželjene učinke (karijes i slično), pa sve treba dozirati, kaže dr. Branislava Čilić.

Ne hodaj bos, razboljet ćeš se - MIT

Hodajući bosi možete se pothladiti i osjećati hladnoću koja je neugodna, ali nećete se prehladiti jer je uzročnik prehlade virus koji morate unijeti u organizam kako biste oboljeli.

Jedi jogurt za bolju probavu - ISTINA

Dobre probiotičke bakterije iz jogurta sprečavaju razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima, čime pridonose održavanju zdrave crijevne flore. Također, pomažu jačanju imuniteta, kaže nutricionistica Vesna Bosanac.

Bježi s propuha, ukočit ćeš se - ISTINA

Pojačano strujanje zraka nas hladi. Ako nam je koža vlažna ili smo preznojeni, taj zrak će nam pothladiti te dijelove tijela. Naši će mišići reagirati stezanjem, smanjit će se cirkulacija u mišiću u kojem će se nakupiti mliječna kiselina zbog koje ćemo osjećati bol i zgrčenost.

Maslinovo ulje čuva srce - ISTINA

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale koji pak povećavaju rizik za pojavu upalnih procesa. To povećava rizik za pojavu ateroskleroze. Iako je ekstra djevičansko maslinovo ulje kvalitetna namirnica, kao i sva druga ulja, bogato je mastima i energijom pa neumjeren unos povećava mogućnost za debljanje.

Ne gledaj TV izbliza, izgubit ćeš vid - MIT

Gledanje u ekran izbliza ili u mraku ne može trajno oštetiti vid, ali može izazvati zamor očiju koji se može očitovati glavoboljom, umorom i suhoćom očiju.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije