Prizemljenje

Boeing gubi milijarde dolara: Mnoge zemlje obustavile letove modela 737

Objavljeno: 12.03.2019. u 17:22

Skoro 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno diljem svijeta, prema podacima Flightglobala, a to uključuje i 97 aviona u Kini, inače na najvećem tržištu u svijetu

FOTO: Ilustracija/AA

Veliki strah od mogućih avionskih nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača aviona jer je dionica kompanije Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti samo u ponedjeljak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Skoro 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno diljem svijeta, prema podacima Flightglobala, a to uključuje i 97 aviona u Kini, inače na najvećem tržištu u svijetu. Samo dan nakon nesreće aviona Ethiopian Airlines, u kojoj je poginulo 157 osoba, Sjedinjene Američke Države su navele da je sigurno koristiti Boeinge.

Međutim, brojne zemlje su već obustavile letove aviona Boeing 737 MAX 8 i Boeing 737 MAX 9, napominjući da žele provjeriti sigurnosne rizike povezane s korištenjem ovih modela aviona. Nakon pada aviona Boeing 737 Max 8 Ethiopian Airlinesa, brojne aviokompanije iz nekoliko zemalja obustavile su letove na kojima se koriste ti avioni. Posljednje u nizu zemalja koje su obustavile letove modelom 737 su Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska.

Ove zemlje su donijele odluke da zatvore svoj zračni prostor za avione modela Boeing 737 MAX 8 nakon fatalnog pada putničkog aviona takvog tipa u nedjelju na letu iz Adis Abebe za Keniju.

-Britansko civilno zrakoplovstvo pažljivo prati situaciju (...) kao mjeru opreza objavilo je uputstva da se obustave svi komercijalni putnički letovi bilo kojeg operatera u dolasku, polasku ili tranzitu kroz zračni prostor Ujedinjene Kraljevine - saopćeno je iz Britanskog civilnog zrakoplovstva.

Agencija za sigurnost zračnog saobraćaja Europske unije također se priprema privremeno prizemljiti avione Boeing 737 MAX. Nešto ranije odluku o prizemljenju objavila je i norveška kompanija Norwegian Air. Ethiopian Airlines je obustavio letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8, a Uprava za avijaciju Kine svim aviokompanijama u zemlji naredila je obustavu korištenja ovih aviona.

Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjelju u avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe. Avion Boeing 737-8 kompanije Ethiopian Airlines srušio se nedugo nakon polijetanja ka Nairobiju.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije