open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom predvodio molitvu za jedinstvo kršćana
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu predvodio je molitvu za jedinstvo kršćana u večernjim satima posljednjeg dana molitvene osmine za jedinstvo kršćana 25. januara, kada katolička crkva slavi blagdan obraćenja sv. Pavla apostola.
26.01.2020. u 15:37
get url
text
get url
text

Većem broju pravoslavnih sveštenika, đakona i vjernika, na molitvi pridružili su se nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, dijecezanski i franjevački svećenici, časne sestre i drugi vjernici, javlja KTA.

Nakon što je mitropolit Hrizostom pročitao odlomak iz evanđelja po Ivanu, predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije BiH kardinal Puljić uputio je prigodnu poruku. Podsjetio je da su ovogodišnju temu za molitvenu osminu za jedinstvo kršćana: "Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje" odabrali predstavnici kršćanskih crkvi na Malti kamo se, nakon brodoloma, iskrcao sv. Pavao sa suputnicima i ostao tri mjeseca nakon prije nego je nastavio plovidbu prema Rimu. Dodao je da se u objašnjenju teme navodi kako apostol Pavao u spomenutom izvještaju Djela apostolskih predstavlja središte mira u nemiru jer zna da njegovim životom ne upravljaju sile ravnodušne prema njegovoj sudbini, već se nalazi u rukama Boga kojemu pripada i kojemu služi.

Kazao je i da se u priručniku za molitvenu osminu ističe da se danas mnogi ljudi suočavaju s istim opasnostima u moru svjetskih gibanja i da globalizacija interesnih sfera stvara gorku priču današnjih migranata te da se u raznim dijelovima svijeta mnogi suočavaju s jednako opasnim putovanjima, kopnom i morem, u bijegu od prirodnih katastrofa, ratova i siromaštva, a koji put i pomodarstva. Rekao je i da se u tekstu dalje govori o migrantima koji su izloženi utjecaju, ne samo prirodnih već i političkih, ekonomskih i ljudskih sila ravnodušnosti, vidljivih u djelima onih koji očajnim osobama prodaju mjesta u čamcima nesigurnima za plovidbu, potom u stavu onih koji ne žele slati brodove za spašavanje ili koji odbijaju brodove s migrantima.

- Mi u Bosni i Hercegovini smo na raskršću raznih interesnih sfera, gdje je čovjek, nažalost, sve manje vrijedan, iako znamo da je čovjek u središtu Božijeg stvaranja i Božjeg otkupljenja - kazao je kardinal Puljić.

Prema njegovim riječima, u ovom vremenu globalizacije koja olako 'proguta osobu pojedinca', važno je ponovo upoznati Božije stavove prema čovjeku. Dodao je da je molitva za put jedinstva molitva "da budemo svjesniji svog zadatka, jači u izgradnji javnog mnijenja utemeljenog na načelima koja štite čovjeka i omogućuju da se ostvari u svom dostojanstvu djeteta Božijeg".

- U ovom vremenu svjedoci smo zabrinutost brojkama o progonu kršćana, kao i nijeme javnosti koja je oguglala na te strahote. Službene statistike govore oko 260 miliona kršćana progonjenih zbog vjere. U 50 zemalja svijeta jedan od osam kršćana doživi visok nivo progona. U prošloj godini je ubijeno 2.983 kršćana zbog vjere. Više od 9.400 crkava i drugih vjerskih objekata je napadnuto, srušeno ili zatvoreno. Otmice su postale česta pojava, kao i trgovina ljudima i seksualna zlostavljanja -  rekao je karidnal Puljić dodajući da te brojke govore o modernom brodolomu putovanja čovječanstva.

Dodao je da nam je potrebno ono čovjekoljublje koje je sv. Pavao doživio i da kršćani moraju biti odlučni i hrabri kako bi odbacili svaki oblik mržnje i isključivosti.

Osvrćući se na podatke o progonjenim kršćanima u svijetu, mitropolit Hrizostom je kazao da se ti progoni događaju možda i zbog neinformiranosti o onom što kršćani vjeruju ili zbog zadojenosti i mržnje prema onima koji vjeruju u Krista te istaknuo da su kršćani pozvani svjedočiti da u svijetu ima mjesta za dobro, za ljubav i za malog čovjeka te da su pozvani nadvladavati međusobne podjele u skladu s Isusovom molitvom "da svi budu jedno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.