open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Mjesecima devastiran prostor kod spomenika na Brčanskoj Malti, hoće li biti saniran do obilježavanja 15. maja?
Prostor oko spomenika na Brčanskoj Malti u Tuzli, gdje se svakog 15. maja polaže cvijeće u sklopu obilježavanja ključne bitke za odbranu Tuzle i cijele sjeveroistočne Bosne, potpuno je devastiran.
25.04.2022. u 14:57
get url
text
Spomenik na Brčanskoj Malti

Razlog su građevinski radovi na infrastrukturi za zgradu koja se gradi prekoputa spomenika. Kompanija Bingo je investitor, a tuzlanska gradska firma Vodovod i Kanalizacija (ViK) u sklopu radova na novoj zgradi prokopala kanal od gradilišta do korita rijeke Soline, gdje je kanalizacioni otvor.

Nakon toga, kompletan prostor iza spomenika ostavljen je devastiran, neravan i bez trave, a asfaltirana je samo obližnja cesta, dok je pored spomenika umjesto asfalta nasut šljunak.

- Sanaciju asfalta treba da uradi firma Bingo koja gradi zgradu. Obaveza ViK-a je da zelenu površinu dovede u stanje u kakvom je i bila. To ćemo uraditi odmah poslije 1. maja, da bi do 15. maja sve bilo u zadovoljavajućem stanju - rekao je za direktor tuzlanskog ViK-a Aid Berbić.

Prostor iza spomenika ranije je bio zelena površina, a sada je tu samo prekopana zemlja. Stanje koje se može vidjeti na fotografijama ovakvo je od kraja prošle godine i od tada nije urađeno ništa na vraćanju u prethodno stanje. Šta će biti urađeno u narednih desetak dana, ostaje da se vidi.

Podsjećamo, 15. maj je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle, a ove godine se obilježava 30. godišnjica od bitke na na Brčanskoj Malti, u kojoj su branitelji odoljeli agresoru i tako očuvali grad koji je kasnije bio centar najveće slobode teritorije u Bosni i Hercegovini.

Tuzlu su prilikom izlaska kolone iz kasarne 15. maja 1992. godine napali pripadnici srpske paravojske formirane 12. maja pod komandom zločinca Radovana Karadžića, kao i pripadnici Vojske Jugoslavije koja je 27. aprila izmjenom Ustava osnovana na teritoriji Srbije i Crne Gore. Grad su branili policajci, pripadnici terotorijane odbrane i manevarske čete policije, koje su činili dobrovoljci.

{$galerijaFotografija}

Brčanska Malta spomenik
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.