Mještani Bjelava šokirani navodnim napadom na komšinicu: Niko ne zna na koji način je starica povrijeđena

Objavljeno: 17.07.17 u 14:40 Autor: M. M.

Starica Ana P. koja je jučer ujutro zatečena sa povredama glave nastalim na još neutvrđen način, zadržana je na liječenju na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju sarajevskog KCUS-a, a policija i dalje istražuje okolnosti pod kojima je povrijeđena.

Kako je jutros saopćeno iz MUP-a KS, slučaj je sarajevskoj Prvoj PU prijavila J. P. A., koja je oko 12 sati otišla da posjeti staricu i zatekla je sa vidnim povredama glave. 

Policija je dolaskom na mjesto događaja zatekla povrijeđenu staricu, koja je vozilom Hitne pomoći odmah prevezena na medicinsko zbrinjavanje.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Na Bjelavama teže povrijeđena starica, policija istražuje

Kako smo se jutros uvjerili na mjestu događaja, koje su i dalje osiguravali pripadici MUP-a KS, Ana P., starica od nekih 70-ak godina živjela je u krajnje nehumanim uvjetima, u improviziranom skloništu pored njene devastirane kuće u Tahtali sokaku na broju 1.

Od komšija smo saznali da je od prošle godine, kada joj je umro suprug, živjela sama, te da ima sina u Kanadi, koji joj povremeno, preko jedne komšinice, pošalje nešto novca.

Spornog jutra niko od komšija nije čuo da se bilo šta neobično dešava, a za slučaj su saznali tek kad je došla policija i okružila imanje žutom trakom.

- Ništa apsolutno nismo čuli. Tek kad je došla policija i kad su je izveli... Bože dragi! Lice joj je svo bilo natečeno i izobličeno, užasno je izgledala - kazala nam je Anina prva komšinica Fikreta, još u nevjerici zbog svega što se dogodilo.

- Ona je imala nekih psihičkih problema, ponekad je galamila, svađala se s djecom iz doma, gađali su je ponekad kamenjem. I mene su gađali, ali nam nije jasno ko bi je i zašto tako pretukao. Da je neko imao kakav interes, ne vjerujem. Vidite gdje i kako živi, ne vjerujem da ju je neko napao zbog novca - dodaje Fikreta.

Komšije su nam ispričale i da je Ana, iako narušenog psihičkog zdravlja, zbog čega je ponekad "imala prenose" bila jako inteligentna i zanimljiva osoba.

- Ponekad bi bila loše, kad su promjene vremena i slično, onda je ona meni psovala mater, ja njoj - i na tome bi se završilo - kaže Fikreta.

I druge komšije su nam potvrdile da je Ana, "bila vrlo načitana žena i zanimljiva žena, koja se sa svima u komšiluku fino pozdravljala", ali da je nedopustivo što se dozvolilo da toliko dugo živi u uvjetima u kakvim je živjela.

- Nadam se da će biti dobro, ali se isto tako nadam da ima neka socijalna služba, bilo ko, makar i prisilno da je sklone odavde. Oni su nju htjeli negdje smjestiti, ali ona nije htjela da ode - kaže nam jedna mještanka.

Iz policije su kratko saopćili da je uviđajem rukovodio dežurni kantonalni tužilac, te da rade na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog slučaja.

Međutim, kako smo saznali iz izvora bliskih istrazi, istražitelji na mjestu događaja nisu pronašli znakove premetačine, što bi ukazivalo na to da je staricu eventualno neko napao u namjeri da je opljačka.

Također, saznajemo i da je Ana P. istražiteljima dosad ispričala nekoliko različitih verzija o tome šta joj se ustvari desilo, tako da je utvrđivanje činjenica o ovom događaju još u toku.