open-navfaktor-logo
search
Protesti u Mostaru
Mještani naselja Kuti Livač protiv eksploatacije kamena u ovom mjestu
 Mještani naselja Kuti Livač na sjeveru Mostara ponovo su protestvovali protiv eksploatacije kamena u ovom mjestu za koju tvrde da je nelegalna i da prijeti da ugrozi njihov miran život.
09.04.2022. u 14:31
get url
text
Kuti Livač, protest

Navode i da su im dosadašnji radovi na eksploataciji nanijeli veliku štetu.

- Ukazujemo i ovim putem na posljedice nelegalnih radnji i korupcije koja pogoduje investitorima, a šteti građanima. U augustu prošle godine pojavile su se nenajavljene mašine s ciljem da iskopavaju rudu dolomit. Koristili su prilazni put koji su mještani samostalno izgradili. Mašine su nam oštetile put. Potom smo zvali inspekcijske organe koji su potvrdili da je iskopavanje potpuno nelegalno i da je koncesivni ugovor istekao. Kasnije smo kroz pravnu borbu razotkrili još niz neregularnosti. Preduzeće Majdan radove izvodi bez zakonom propisanih odobrenja za eksploataciju i odobrenja za izvođenje rudarskih radova po projektu. Isto preduzeće izvodi radove na osnovu urbanističke saglasnosti koja je davno istekla - rekao je Krsto Lozo, aktivista i član Eko udruženja "Kuti".

Dodatnu brigu izaziva činjenica da bi se budući radovi trebali izvoditi u minskom polju čime se izlažu opasnosti životi radnika, ali i svih koji žive u blizini.

- Područje oko lokaliteta za eksploataciju je minirano, ali je bez obzira na to investitor od Uprave za civilnu zaštitu izvojevao potvrdu da je područje čisto od mina. Mi pitamo – kako? U dokumentaciji se ne spominju ni kuće, a najbliži objekat za stanovanje od planiranog kamenoloma udaljen je 137 metara - upozorava Lozo.

Građanska inicijativa "Kuti" nedavno je pokrenula tužbu protiv Ministarstva okoliša i turizma FBiH zbog okolinske dozvole koju je isto ministarstvo izdalo za majdan, dok je od Vlade HNK-a zatraženo preispitivanje Ugovora o koncesiji.

Pokrenuta je i inicijativa u Gradskom vijeću Mostara kojom je zatraženo brisanje majdana iz Prostornog plana Grada Mostara. Gradonačelnik Mario Kordić se nekoliko mjeseci kasnije o istoj nije očitovao. Građani kažu da su na isti način tretirani i od predsjednika Vlade HNK-a Nevenka Hercega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.