open-navfaktor-logo
search
Bosanska Otoka
Mještanka o migrantima na entitetskoj liniji: Nekad ih po 20 u noći opkoli kuću, ne znate šta hoće, nekad traže hranu
Porodici Šertović u naselju Prokop, na granici općina Bosanska Krupa i Bosanski Novi, prizori autobusa koji dovoze migrante iz pravca entiteta Republika Srpska i ostavljaju ih da put nastave prema Bihaću i drugim gradovima Unsko-sanskog kantona, su svakodnevica mjesecima. 
25.08.2020. u 19:34
get url
text

Šertovići žive manje od 200 metara od "ničije zemlje", kako su posljednjih dana u medijima sasvim pogrešno prozvali lokaciju kod Bosanske Otoke, gdje su migranti u "tampon zoni" između pripadnika MUP-a USK i policije entiteta RS.

Vlasti Unsko-sanskog kantona zadužile su prošle sedmice Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postave stalne punktove i spriječe dodatni priliv migranata. Između ostalih, i kod Bosanske Otoke, u općini Bosanska Krupa. 

- Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke, na granicu sa USK, i tu će im biti rečeno da im je tamo put - rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, obrazlažući da će i dalje vršiti prijevoz migranata te da neće poštovati odluke vlasti USK. 

Kada se migrantima kaže "tamo vam je put", kako je rekao Dodik, prvi koji ih dočekaju su supružnici Šertović. 

Pogled sa prozora kuće porodice Šertović

Fatima Šertović u izjavi za Faktor kaže da je posljednjih dana, otkako je velika koncentracija migranata, ali i policije, skoro pa u njenom dvorištu, situacija poprimila potpuno novu dimenziju. Konstantno je napeto i u iščekivanju su šta će se desiti. 

- Mi smo u strahu. Odmah moram reći da ne postoji nikakva mržnja prema tim ljudima - migrantima, ne radi se o tome, ali postoji realan strah. Neki od njih prilaze našoj kući, traže da napune mobitele, traže hrane, vode, odjeću i obuću. A neki su i agresivni. Sada dovoze migrante i sa područja USK i iz pravca RS-a tu kod nas. Danas su blokirali cestu Bosanska Otoka - Bosanski Novi, pa je policija intervenirala. Policija iz USK je sa "standardnom" opremom, sa druge strane su policajci iz RS-a - objašnjava Šertović. 

Bez obzira na policiju koja ne dozvoljava migrantima da se kreću prema gradovima USK, oni ipak preko šuma prelaze, pa svraćaju i do obližnjih kuća. 

- Naša kuća je baš ovdje, mogu slobodno reći, na udaru. "Upali" su nam u plastenik, izrezali ga, uništili, sve zgazili. Usjeve beru, ali i uništavaju. Uništavaju i ostalo. Tokom noći opkole kuću, njih po 20 i više, pa vi ne znate nikad da li će razbiti prozor i ući, da li će vas napasti ili samo traže nešto da jedu. Provalili su ranije u kuću naših komšija u kojoj trenutno niko ne stanuje. Sve su isprevrtali i uništili. Tu su spavali. Čak su, da tako kažem, razrovili dimnjak, razbili vodokotlić, polupali stvari..., valjda su tražili novac ili neke druge dragocjenosti za koju su možda pretpostavili da bi tu mogle biti skrivene - kaže naša sagovornica. 

Policija, objašnjava nam, ne dežura ispred kuća bez obzira na veliku koncentraciju migranata u blizini, jer "oni su tu samo da spriječe njihov prodor u USK". 

- Dođe policija ako ih zovete. Ali nema toga da dežuraju kod naše kuće. Naprave zapisnik, ako je bio neki problem, i to je to. I ako vam migranti unište sve, vi se praktično nemate kome žaliti, niti možete naplatiti štetu koju su vam nanijeli - kaže Šertović. 

Ističe da razumije da ni migrantima nije lahko, ali da se mora imati razumijevanja i prema lokalnom stanovništvu koje je u konstantnom strahu i na izmaku snaga. Strahuje od mogućih incidenata, a svaki ulazak u noć je neizvijestan. Lokalni stanovnici prvenstveno očekuju da se zaštite oni i njihova imovina. 

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi više hiljada migranata, a na entitetskoj liniji kod Bosanske Otoke ih je više stotina. Stanje ostaje nepromijenjeno do daljnjeg, a lokalno stanovništvo je u sve većim problemima. 

U zaključcima donesenim prošle sedmice s ciljem očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa USK je zabranila i pružanje usluga smještaja migrantima.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.