open-navfaktor-logo
search
"Fridays For Future"
Mlada švedska aktivistica ispred Bijele kuće organizovala proteste
Mlada Šveđanka je nakon New Yorka protest pod nazivom "Fridays for Future", koji je inicirala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena, održala i u američkoj prijestolnici Washingtonu
13.09.2019. u 22:41
get url
text

Švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg (16), koja je nakon petnaestodnevne plovidbe preko Atlantskog okeana stigla jedrilicom u New York, ispred Bijele kuće je organizovala proteste, javlja Anadolu Agency (AA).

Mlada Šveđanka je nakon New Yorka protest pod nazivom "Fridays for Future", koji je inicirala s ciljem borbe protiv klimatskih promjena, održala i u američkoj prijestolnici Washingtonu.

Na protestu ispred Bijele kuće okupio se veliki broj učenika, studenata i aktivista za borbu protiv klimatskih promjena.

Thunberg je u augustu 2018. godine pokrenula protest pred Parlamentom Švedske kako bi izvršila pritisak na tamošnje vlasti da poduzmu potrebne mjere u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

{$galerijaFotografija}

Nakon toga protesti "Fridays For Future" u Evropi i mnogim zemljama u svijetu postali su svojevrsni simbol protesta učenika i studenata u borbi protiv klimatskih promjena.

Thunberg će 23. septembra u New Yorku učestvovati na klimatskom samitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati uz najviše počasti i flotilom sa 17 jedrilica - po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je ova međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030. godine.

Njezin dolazak u New York označava kraj putovanja na koji je pošla 14. augusta iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od aviona, ne ispušta štetne gasove.

Mlada švedska aktivistica ispred Bijele kuće organizovala proteste, 13.09.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.