open-navfaktor-logo
search
Srbija
Mlađi supružnici preminuli istog dana od korone, nisu bili vakcinisani
Crvena zona Covid-bolnice u Batajnici epicentar je užasa koji Srbija živi danas. Tamo gdje se pacijenti bore za svaki uzdah, dr. Tatjana Adžić Vukičević, direktorica bolnice, otkrila je najtužniju priču.
11.10.2021. u 15:27
get url
text

Novanari Nove.rs, prilikom obilaska ustanove, pitali su dr. Adžić Vukičević koliko pacijenata će uspjeti da izađe sa odjela za intenzivnu njegu.

- Jako malo. U decembru, kada se Covid-bolnica otvorila, 70 posto nije uspijevalo da pobijedi mašinu, respirator. Kada je naišao britanski soj virusa uspjeh od odvajanja od respiratora je bio još manji, između 80 i 90 posto je umiralo, a sada je smrtnost intubiranih više od 90 posto - glasio je odgovor.

- Ljudi moraju da se vakcinišu, inače ćemo nestati - poručila je dr. Adžić Vukičević, koja je na prvoj liniji fronta još od pojave prvog Covid-pozitivnog pacijenta u Srbiji.

Najviše je boli priča o smrti mladog bračnog para.

- Prošle nedjelje u jednom danu umrli su muž i žena. Oboje nevakcinisani. Ona '84. godište, on '76. Zamislite tu porodicu i tu djecu koja su u jednoj noći ostala bez oba roditelja zato što se nisu vakcinisali - ispričala je na ivici suza.

- U jednoj sobi je nedavno bilo petero mladih pacijenata. Nisu bili intubirani i gledali su kako prvog od njih trpaju u kesu i odnose. I onda sljedeći. Kroz nekoliko dana sljedeći. Četvero mladih, od 21, 26 godina, i naša laborantkinja iz Urgentnog centra koja je tu bila najstarija, imala je 44 godine. Svi su umrli - prisjetila se doktorica. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.