Mladić iz Hrvatske pušten na slobodu: Polomio skulpturu "oca Rame" dok se fotografirao s njom

Objavljeno: 19.03.17 u 12:34 Autor: M. M.

Državljanin Republike Hrvatske koji je uhapšen zbog sumnje da je oštetio skulpturu "oca Rame", koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu, nakon isptivanja u policiji pušten je na slobodu, jer nema elemenata za njegovo krivično gonjenje.

Mladić polomio bistu naslonivši se na nju   FOTO: I. ŠEBALJ
Mladić polomio bistu naslonivši se na nju FOTO: I. ŠEBALJ

Naime, kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva KS, istragom je zaključeno da mladić nije imao namjeru oštetiti skulpturu, nego da se naslonio na nju u želji da se fotografira, a što su ispričali i svjedoci koji su prisustvovali tom događaju.

- Tužilaštvo je utvrdilo da nema namjere da se počini krivično djelo oštećenje tuđe stvari, niti da ima elemanata vandalizma - rečeno nam je u ovoj pravosudnoj instituciji.

U međuvremenu je porodica mladića kontaktirala autora i vlasnika skulpture Mensuda Keču, kojem su namirili štetu prouzrokovanu njenim oštećenjem.

VEZANI TEKST Državljanin Hrvatske uništio statuu "oca Rame" u Velikom parku

Statua Srebreničanina Rame koji je jula 1995. godine, nakon pada Srebrenice, dozivao sina Nermina da se preda, postavljena je 2015. godine u Velikom parku u Sarajevu.

"Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte..."

Riječi su kojima je Ramo dozivao sina Nermina, ne sluteći pritom da ga doziva u smrt. A pripadnici Vojske Republike Srpske obećali su da im "neće ništa".

Ramu i njegovog sina Nermina tim za ekshumaciju je pronašao u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice 2008. godine.