open-navfaktor-logo
search
Ratni propagandista
Mladićev glasnogovornik najavljuje otcjepljenje RS-a i prepada Srbe radikalnim islamom
Svjedoci smo i zahtjeva bošnjačkih i međunarodnih krugova za unitarizacijom BiH i realizacijom neostvarenih ratnih ciljeva da bi nas majorizovali i načinili građanima drugog reda, upravo onako, kako je to u Islamskoj deklaraciji pisao Alija Izetbegović
20.12.2019. u 07:22
get url
text

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske formirana je 4. aprila 2017. godine u Banjoj Luci, kao nevladina i nestranačka organizacija "da zastupa stavove i interese više od 18.000 starješina odbrambeno-otadžbinskog rata, koji su sa svojim borcima dali veliki doprinos odbrani srpskog naroda te stvaranju i odbrani Republike Srpske". Organizacija ne vrši podjele na aktivne i rezervne starješine jer su svi oni tokom proteklog rata uspješno izvršili postavljene zadatke.

Ovako pod stavkom "o nama“ sebe opisuje ova organizacija na čijem se čelu nalazi pukovnik Milovan Milutinović. Stub Organizacije čini sedam regionalnih odbora: Prijedor, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Trebinje u okviru kojih organizovano djeluju gradski i općinski odbori.

Tokom agresije na BiH, Milutinović je bio načelnik Informativne službe u Glavnom štabu Vojske RS-a i glasnogovornik ratnog zločinca Ratka Mladića.

Milutinović je kao svjedok odbrane Mladića u Haškom tribunalu potvrdio da se bavio ratnom propagandom. U svom iskazu poricao je i odgovornost ratnog zločinca za srebrenička pogubljenja 1995. godine, izražavajući uvjerenje da optuženi nikad ne bi mogao izdati komandu suprotnu Ženevskim konvencijama.

Tužilac Peter McCloskey suočio je Milutinovića i sa snimkom Zorana Petrovića Piroćanca koji je snimio gomilu leševa ubijenih Srebreničana, na što je svjedok odbrane izjavio kako ne smatra relevantnim snimak od sekunde. S druge strane je naveo, da je saznavši za snimku Piroćanca kontaktirao televiziju u Beogradu koja ju je emitirala, kao i Glavni štab generala Mladića, nakon čega je Ljubiša Beara, jedan od oficira VRS-a, također presuđen za genocid u Srebrenici otišao po sporni film, najgledaniji na Haškom sudu (ICTY).

Danas, Mladićev ratni propagandista vodi Udruženje koje, kako stoji na zvaničnoj web stranici, ima čak 18.000 članova.

U uvodnom tekstu, gdje se obrazlaže zašto je osnovana Organizacija starješina Vojske RS-a, Milutinović samo potvrđuje da je nastavio raditi tamo gdje je stao 1995. godine, kada je njegov nadređeni naredio pokolj Bošnjaka u Srebrenici.

Navodi se da je političko-sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini permanentno složena, a nije propustio priliku da uradi što i svi propagandisti iz entiteta RS, da spomene rahmetli Aliju Izetbegovića i Islamsku deklaraciju, kao i radikalni islam kako bi što više "prepao i homogenizirao srpski narod".

-Na sceni je euforija radikalnog islama podržanog od strane bošnjačkih krugova, a evidentni su stavovi iz Hrvatske za cijepanjem Republike Srpske. Svjedoci smo i zahtjeva bošnjačkih i međunarodnih krugova za unitarizacijom BiH i realizacijom neostvarenih ratnih ciljeva da bi nas majorizovali i načinili građanima drugog reda, upravo onako, kako je to u Islamskoj deklaraciji pisao Alija Izetbegović - stoji u uvodnom tekstu, za kojeg ne treba sumnjati da ga je pisao Mladićev glasnogovornik i ratni propagandista.

Nadalje, navodi se kako članovima vojnog i državnog rukovodstva (RS definira kao državu) presuđuju antisrpski sudovi, u koje ubraja Haški i Sud BiH.

-Kroje nam zakone o zabrani negiranja genocida i osporavaju pravo na referendum, kao najviše demokratsko dostignuće, da se izjasnimo kako i sa kime želimo živjeti. Nameću uključenje u NATO i to u skute onih koji su nas bjesomučno bombardovali bombama i osiromašenim uranijom kao i našu maticu Srbiju nadajući se da će time ubiti u nama slobodarske ideje i pravo da se borimo za slobodu i ljudsko dostojanstvo, da živimo slobodni na svojoj zemlji - poručuju iz Organizacije starješina Vojske RS-a.

Rat u BiH za njih je bio građanski, a omalovažanjem smatraju što se entitet RS naziva genocidnom tvorevinom, iako postoje na stotine haških i domaćih presuda koje to dokazuju, a posebno presuda njegovom šefu Ratku Mladiću, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici.

No, to za Milutinovića ne znači ništa, kao ni presude za genocid Radovanu Karadžiću, Ljubiši Beari, Zdravku Tolimiru, Radislavu Kristiću... Ukupno 47 naredbodavaca i izvršitelja osuđeno na više od 700 godina zatvora.

Ratni Mladićev propagandista zamjenom teza poručuje "da treba istrajati na izučavanju genocida nad Srbima, odbrambeno-otadžbinskog rata i stvaranja Republike Srpske u završnim razredima osnovnih i srednjih škola".

Stoga ne treba čuditi što se ova organizacija prva pobunila protiv nametanja zakona o zabrani negiranju genocida, koje je najavio visoki predstavnik Valentin Inzko.

Osuđujući namjeru visokog predstavnika o donošenju zakona o zabrani negiranja genocida, u saopćenju za javnost navode, da bi takav akt bio antidejtonski i suprotan međunarodnom pravu i stavovima Vijeća sigurnosti. Naravno, idu i korak dalje, te šta drugo, nego prijete otcjepljenjem entiteta RS.

-Inzko bi na ovaj način učinio najveći genocid nad srpskim narodom, ali bi istovremeno otvorio vrata izlasku srpskog naroda i Republike Srpske iz BiH - navode iz ove organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.