ČEKA SE Odluka suda

Pritvoreni dileri uhapšeni u akciji "Prizma"

Objavljeno: 14.03.2019. u 09:46

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor dilerima uhapšenim u policijskoj akciji "Prizma" koji se sumnjiče da su kao organizovana grupa u proteklih šest mjeseci na području Sarajeva i šire preoprodavali kokain, heroin, spid i kanabis, potvrđeno je za Faktor u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Grupu su vodili Edis i Nerma Bunar koji su drogu nabavljali i dopremali u Sarajevo, a dalje su je preprodavali Belka Bunar, Eldar Spahić, Sabahudin Žigović i njegova nevjenčana supruga Esmera Sinanović, Edin Žigović, Adi Mekić, Emir Curić, Enes Gilić, Adis Paldum, Almedin Tači, Minja Bajagić, Dženan Šačić i Jasmin Rustemović.

Na ročištu koje je jučer održano u Kantonalnom sudu u Sarajevu većina osumnjičenih pripadnika grupe su negirali da su dilali drogu te su ustvrdili da su opijate pribavljali za sebe jer su ovisnici. Istovremeno su tvrdili da se međusobno ne poznaju.

Ipak, na osnovu pikupljenih dokaza, naročito onih pribavljenim posebnim istražnim radnjma, utvrđeno je da postoji osnov sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret pa im je određen pritvor. 

Mjere zabrane su jedino zatražene za Esmeru Sinanović kojoj su predložene mjere zabrane. Za Belku Bunar je zatraženo i raspisivanje međunarodne potjernice.

Organizatori kriminalne grupe, supružnici Bunar, utvrdilo je Tužilaštvo KS, drogu su nabavljali od njima poznatih osoba te su je dopremali u Sarajevo. Oni su drogu čuvali u svojim stanovima na području Sarajeva gdje su je prepakivali za daljnju preprodaju, a zatim su zajedno sa Edisovom majkom Belkom drogu dalje prodavali, uglavnom lično u svom stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju, ali i na drugim lokacijama.

Zanimljivo je da su imali vlastiti videonadzor zahvaljujući kojem su upozoravali svoje dalje distributere kada bi se policijska patrola našla u blizini.

Glavni distributeri para Bunar bili su supružnici Sabahudin i Esmera, a prodaju "robe" su dogovarali putem telefona. Nakon što su se konzumeti počeli žaliti na loš kvalitet heorina i njihovo kašnjenje prilikom isporuke droge, Edis i Nerma su ih zamijenili. Telefone koje su im dali kako bi ih koristili za preprodaju narkotika su im tada oduzeli pa ih dali Eldaru Spahiću i Adisu Paldumu kojima su radije dalje proslijeđivali robu koju su oni dalje preprodavali krajnjim konzumentima.

Spahić je za preprodaju droge angažovao Dženana Šačića i Adija Mekića, a drogu čiju su prodaju dogovorili dostavljali bi uglavnom unajmljenim automobilima.

Paldum je "posao" ugovarao putem telefona i društvenih mreža, a primopredaja je bila u stanu na Trgu nezavisnosti.

Za dalju prodaju droge angažovan je i Almedin Tači, koji je heroin preprodavao konzumentima uglavnom u svom stanu, stoji u prijedlogu Tužilaštva KS.

Uhapšeni su tokom istrage saznali da im ie policija na tragu, a zanimljivo je da je upravo zbog toga Belka Bunar nazvala Adisu P. kako bi otišla u stan u ulici Bajrama Zenunija i iz njega iznijela pištolj koji je Edis Bunar nelegalno držao u stanu. Ona je i sama koristila više telefona putem kojih je dogovarala preprodaju heroina.

Belka Bunar je, kako je zadokumentovalo Tužilaštvo KS, pomagala i u skrivanju Adnana Šeraka u vrijeme dok je bio u bjekstvu, tako što mu je javljala da ga policija traži, kao i njegovoj majci.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije