open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Mnogi ministri nakon izbora ne dolaze na posao
Kako bismo provjerili iz kojih razloga nisu dolazili na posao pokušali smo ih kontaktirati, ali rijetko ko od ministara je uopće odgovarao na pozive
12.10.2018. u 17:00
get url
text
Vlada Kantona Sarajevo

Većina aktuelnih ministara u Vladi Kantona Sarajevo u proteklom periodu nije redovno dolazila na posao, saznaje Faktor.

S obzirom na to da su mnogi od njih bili na izbornim listama, očigledno je da su koristili radno vrijeme prije izbora za predizbornu kampanju, dok se ove sedmice, nakon održanih izbora, mnogi nisu ni pojavljivali na poslu.

Kako bismo provjerili iz kojih razloga nisu dolazili na posao pokušali smo ih kontaktirati, ali rijetko ko od ministara je uopće odgovarao na pozive.

- Ne znam tačno ko nije dolazio na posao, ali istina je da nas nije bilo baš puno. Vjerovatno neki nisu dolazili jer su na izbornim listama, mada sam i ja bio na listi, ali sam redovno dolazio i nisam propustio ni jednu sjednicu Vlade – kazao je za Faktor ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

Kazazović je danas prisustvovao i sjednici Skupštine KS. Na sjednici su se pojavili i ministar finansija KS Jasmin Halebić, ministar prostornog uređenja Čedomir Lukić, saobraćaja Mujo Fišo, ministar za boračka pitanja Muharem Fišo, ministrica zdravlja Zilha Ademaj, te ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić.

Inače, kako saznajemo, ni Vedran Mulabdić nije redovno dolazio u proteklom periodu na posao. I ostale njegove stranačke kolege iz SBB-a, osim ministrice Zilhe Ademaj, ove sedmice, nakon izbora nisu se mogle pronaći u svojim kancelarijama.

Među njima je i ministar za kulturu i sport Mirvad Kurić, te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

Nju smo uspjeli dobiti na telefon, a kako nam je rekla trenutno je na zasluženom godišnjem odmoru.

- Do sada nisam koristila ni dana godišnjeg odmora i sada sam odlučila da iskoristim tek nekoliko dana, jer sam stvarno preumorna. Imam rješenje o godišnjem odmoru. U ponedjeljak sam bila na poslu, a na odmoru sam od utorka i vratit ću se na posao u sljedeći ponedjeljak ioako imam mnogo više slobodnih dana, ali zbog obaveza ću doći na posao - kazala je Dautbegović, dodajući da ne zna da li je još neko od njenih kolega na odmoru.

S obzirom na to da je ministru pravde i uprave KS Mariju Nenadiću telefon bio isključen, moguće je da je i on odlučio iskoristiti koji dan za odmor.

Iz Vlade KS danas nismo dobili zvanične informacije ko od ministara nije dolazio na posao. 

Inače, oni koji nisu dobili rješenje za godišnji odmor a ne dolaze na posao, redovno dobijaju plaću u iznosu od oko 2.500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.