open-navfaktor-logo
search
Vlakna, vitamini
Mnogo je razloga zbog kojih trebate jesti sjemenke tikve
Već i male količine pojedenih sjemenki u vašem tijelu mogu osigurati značajne količine zdravih masti, vitamina a lahko ih je uključiti u svakodnevnu prehranu. 
07.03.2023. u 10:12
get url
text
Tikva sjemenke

Možda vam sjemenke tikve na prvi pogled izgledaju malene, ali u njima se nalazi mnoštvo vrijednih hranjivih tvari, vlakana, proteina, vitamina B, omega kiselina, fosfora, magnezija, bakra, cinka...

Sjemenke tikve sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E. Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi naše stanice od slobodnih radikala. Zbog toga vam namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti od različitih bolesti.

U jednom istraživanju provedenom na štakorima oboljelim od artritisa, primijećeno je smanjenje upalnog stanja nakon što im je davano bučino ulje.

Nekoliko je studija potvrdilo da sjemenke tikve smanjuju simptome povezane s problemima prostate. Također, rezultati jedne studije pokazali su da svakodnevno uzimanje 10 g ekstrakta sjemenki tikve poboljšava funkciju mokraćnog sistema. 

Sjemenke tikve su jedan od najboljih prirodnih izvora magnezija.

Inače, magnezij je neophodan za više od 600 hemijskih reakcija u tijelu. Adekvatan nivo magnezija u organizmu važan je za kontrolu krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti formiranje i održavanje zdravih kostiju

Ako imate problema sa spavanjem, možda bi mogli konzumirati sjemenke tikve prije spavanja. One su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koje poboljšava san.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.