open-navfaktor-logo
search
Po potrebi nevidljiv
Moćni bombarder: Nikad nije srušen, a prvi put je upotrijebljen na Kosovu 1999. godine
Bombarder B2 Spirit nastao je još u eri Hladnog rata.
25.01.2020. u 11:08
get url
text

Osmišljen je prvenstveno s ciljem da, uz mogućnost nošenja konvencionalnog, ali i nuklearnog oružja, probije sovjetsku zračnu odbranu. Ipak, nedugo nakon probnog leta 1989. godine, dogodio se pad Berlinskog zida, a zatim i završetak Hladnog rata, te B2 nikada nije dobio priliku zaći u ruski zračni prostor.

Prva letjelica isporučena je tokom 1993. godine vojnoj bazi Whiteman u Missouriju, gdje je i danas u upotrebi, dok se prva upotreba ovog bombardera dogodila tokom rata na Kosovu, 1999. godine. B2 može doseći bilo koju metu, dopuniti gorivo u zraku i zatim se vratiti u bazu. Usto, nijedan B2 nikad nije izgubljen tokom borbe s nekom protivničkom letjelicom, piše CNN.

Misija B2, u vremenu kada je nastao, bila je prvenstveno umaknuti ruskoj zračnoj odbrani, bilo njihovim projektilima zemlja-zrak ili najboljim borbenim avionima, a to mu je i danas karakteristika, da može pobjeći najboljoj protuzračnoj odbrani gdje god je to potrebno. Stoga je izrada ovog aviona uključila različite tehnološke trikove, premaze i slično, uz pomoć kojih se letjelica može sakriti u prostoru. U izbjegavanju radara značajnu ulogu igra i njegov oblik, a dodaci za njegovu "nevidljivost", nisu sve vrijeme u funkciji, već se aktiviraju u trenucima kada avion treba postati "nevidljiv". 

Misije B-2 trajale su najduže 44 neprekidna sata. Iza kokpita postoji prostor gdje se jedan od dva pilota može odmoriti, a tu su i prostori za čuvanje i grijanje hrane, te toalet. Vrlo su skupi za održavanje, a dani su mu možda odbrojani jer stiže nasljednik. B-21 Raider drži se u tajnosti, a njegov debi očekuje se poslije 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.