open-navfaktor-logo
search
UEFA igrač godine
Modrić nakon velikog priznanja: Najbolja godina u mojoj karijeri
Modrić je večeras u Monte Carlu proglašen najboljim fudbalerom u Evropi za sezonu 2017/2018. godine u konkurenciji Cristiana Ronalda i Mohameda Salaha
30.08.2018. u 21:58
get url
text
Luka Modrić UEFA igrač godine

Kapiten fudbalske reprezentacija Hrvatske i fudbaler Real Madrida Luka Modrić proglašen je za najboljeg fudbalera Evrope u protekloj sezoni.

- Ovo je najbolja godina u mojoj karijeri. Bila je odlična u svakom pogledu, individualno, klupski sa Real Madridom, te sa reprezentacijom Hrvatske - rekao je Luka Modrić večeras u Monte Carlu na ekskluzivnoj UEFA-inoj konferenciji za medije na koju je pozvano 25 novinara iz Evrope, među kojima i novinar Anadolu Agency (AA).

Modrić je uspio osvojiti treću uzastopnu titulu u Ligi prvaka sa Real Madridom, a potom i ostvariti senzacionalan rezultat na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje je Hrvatska bila viceprvak.

- Sve se prebrzo izdešavalo posljednjih mjeseci, osvajanje Lige prvaka, pa Mundijal, i sada, danas ova nagrada UEFA-e za najboljeg igrača u Evropi. Vrhunski osjećaj. Ponosan san. Ovo je nešto o čemu sam sanjao i uživam. Trebat će vremena da shvatim šta sam sve napravio - istakao je Modrić.

Odlaskom Cristiana Ronalda u Juventus dobio je veću odgovornost u Realu, ali kaže to mu ne smeta.

- Odlaskom Cristiana možda je veća odgovornost, ali volim izazove. Nikada nisam bježao od izazova. Želim da nastavim da radim i igram što je moguće bolje i u narednom periodu - kazao je Modrić.

Na pitanje o svom trnovitom životnom putu i tome kako je našao formulu za uspjeh u karijeri naglasio je "teško je to objasniti", te dodao:

- Ne volim pričati o sebi i svojoj karijeri. To drugi rade. Ukoliko sam nekome idol ili neka osoba na koju se trebaju ugledati, to me raduje.

Ovog ljeta spominjao se transfer Modrića u milanski Inter. Međutim, ostao je dio tima "kraljevskog kluba".

- Ekstremno sam sretan što sam dio najvećeg kluba na svijetu. Ostajem u Real Madridu i ništa se neće promijeniti po tom pitanju - poručio je Modrić.

Kaže da je posebno u posljednjih šest godina napravio je velika stvari u fudbalu, osvojivši, između ostalog, četiri Lige prvaka sa Realom, ali drugo mjesto sa Hrvatskom na SP-u. Otkrio je i šta je bilo teže:

- Teško je reći. I jedno i drugo je teško. Osvojili smo četiri Lige prvaka u šest godina, tri u nizu u što niko nije vjerovao, ali to može samo Real. Što se tiče reprezentacije, od kada sam tu uvijek su nas uspoređivali sa generacijom iz 1998.  Poredili su nas sa našim uzorima koji su ucrtali Hrvatsku na fudbalskoj mapi svijeta. Postavljalo se stalno pitanje može li se to ponovo, a mi smo taj rezultat i nadmašili. Upravo zbog toga možda je malo teže bilo biti sa Hrvatskoj drugi na svijetu, no i osvajanje četiri trofeja u Ligi prvaka sa Realom je nevjerovatno - kazao je Modrić.

Modrić je večeras u Monte Carlu proglašen najboljim fudbalerom u Evropi za sezonu 2017/2018. godine u konkurenciji Cristiana Ronalda i Mohameda Salaha. Glasovima članova žirija UEFA-e, koji su sačinjavala 32 trenera ekipa učesnika Lige prvaka u minuloj sezoni i 55 novinara, po jednog iz zemalja članica UEFA-e, Modrić je pobijedio sa 313 bodova. Ronaldo je dobio 223, a Salah 134 boda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.