open-navfaktor-logo
search
Dileme
Mogu li se realizirati dva miliona KM planirana u budžetu FBiH za gradnju zgrade HNK u Mostaru?
Planirana 2.000.000 KM u budžetu Federacije BiH za zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Centralnoj zoni Mostara izazvalo je negodovanje jednog broja federalnih parlamentaraca. Amer Obradović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, za Faktor kaže kako je sama gradnja diskutabilna zbog regulacionog plana, te je uložio i amandman koji se tiče te stavke budžeta.
13.02.2022. u 20:59
get url
text
Hrvatsko narodno kazalište

"Trebaju nam projekti koji će zbližavati ljude"

- Najveći problem tog prijedloga je što su sredstva planirana u kapitalnim projektima "za izgradnju HNK", odnosno zgrade na nekadašnjoj liniji razdvajanja. Zbog toga sam reagovao. Koliko znam nije usvojen regulacioni plan u tzv. Centralnoj zoni Mostara da se tu gradi bilo šta jednonacionalno. Ako jeste, neka navedu ko je taj plan usvojio. Mostar, a naročito, njegova Centralna zona treba nove zgrade i vrijednosti koje će zbližavati ljude, a ne projekti koji ponovo izazivaju nesuglasice i sukobe - govori nam zastupnik Obradović.

Na sjednici Zastupničkog doma FBiH na kojoj se raspravljalo o Nacrtu budžeta FBiH zbog stavke za HNK reagirao je i zastupnik Zijat Mušić.

- Poslije neusvajanja regulacionog plana, bila je jedna stručna komisija, njeni članovi su mi rekli da nema načina kako transferirati dva miliona KM za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Da ne shvati neko da smo mi protiv, neka ide u program rada HNK, mi nemamo nikakav problem, ali planirati za izgradnju objekta koji nema nikakve dozvole, ima zabranu gradnje, meni nije jasno kako je to moglo biti uvršteno u budžet - kazao je Mušić.

Federalnu ministricu za sport i kulturu Zoru Dujmović smo upitali koliko je od mandata do danas novca izdvojeno za Narodno pozorište Mostar, a koliko za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, te u koje svrhe će se konkretno utrošiti predviđena dva miliona za HNK.

- Nemam namjeru odgovarati na nekorektna novinarska pitanja - bio je odgovor Dujmović.

Od gradonačelnika Mostara Marija Kordića smo zatražili da pojasni da li se zgrada Hrvatskog narodnog kazališta može graditi na nekadašnjoj liniji razdvajanja jer federalni parlamentarci navode da nije usvojen regulacioni plan u tzv. Centralnoj zoni Mostara da se na tom dijelu može graditi bilo što jednonacionalno.

"Koji zastupnici i na temelju čega iznose tvrdnje da se ne može graditi"?

- Nejasna nam je tvrdnja kako zastupnici i delegati tvrde da se ovaj objekt ne može graditi s obzirom na to da je novac predviđen u budžetu Federacije BiH, kako ste sami naveli. Bilo bi dobro navesti koji delegati / zastupnici i na temelju čega iznose te tvrdnje? Lokacija na kojoj se nalazi zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru unutar je regulacijskih planova koji su ranijih godina doneseni u Gradu Mostaru i koji još vrijede - odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika Mostara.

Naime, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru osnovano je 22. septembra 1994. godine. Egzistiralo je u sklopu Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača. Općinsko vijeće Mostara donijelo je odluku o izgradnji zgrade HNK Mostar 1995. godine. Kamen temeljac položen je 30. januara 1996. godine za monumentalnu zgradu.

Prvi donaciju za kazalište uplatio Franjo Tuđman

Pozivni konkurs je kao i izradu glavnog arhitektonskog i konstruktivnog projekta finansiralo Ministarstvo za urbanizam i graditeljstvo Republike Hrvatske. Prvu službenu donaciju za izgradnju zgrade HNK dao je prvi predsjednik RH Franjo Tuđman. On je iznos svoje mjesečne plaće uplatio na račun HNK.

Prva faza izgradnje završena je 2002. godine izgradnjom male scene.

Idejni projekat uz zgradu kazališta predviđa i ostale kulturne funkcije Hrvata u Bosni i Hercegovini. To su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Simfonijski orkestar, buduća akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.