open-navfaktor-logo
search
Protest u Mostaru
Moguća nova blokada deponije Uborak: Kada narod krene...
Svi smo svjesni koja hobotnica vlada u ovom gradu i kantonu. Jednostavno, ovo razbiti izgleda nemoguće, ali je moguće, kazao je Imamović
18.07.2019. u 19:16
get url
text

Stotinjak građana okupilo se ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku u Mostaru kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem deponije s trenutne lokacije, ali i upozorili nadležne da se pridržavaju sporazuma koji je s predstavnicima građanske inicijative "Jer me se tiče" potpisao gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić.

Omer Hujdur, jedan od mještana, kazao je kako je nepoštivanje dogovora o obaveznom prolasku otpada kroz sortirnicu jedan od razloga okupljanja.

-Dogovor je prekršen, a sam Bešlić je to potpisao. Drugi razlog je upozorenje da smo još tu i nećemo dopustiti proširenje. Pokušat ćemo da deponija uopće ne dobije produženje okolišne dozvale - izjavio je Hujdur.

Naglasio je da se razmišlja o ponovnoj blokadi deponije, ako se trenutna praksa nepoštivanja dogovora nastavi. Prema riječima mještanina Nijaza Hodžića, Uborak je trenutno nelegalna deponija te bi naredne blokade mogle biti duže nego one koje su se dešavale u junu mjesecu.

-Ova nova deponija je nelegalna, nema nikakvih papira. Apelujemo na ministricu Đapo da ne izda okolinsku dozvolu jer ćemo mi blokirati deponiju. Za mjesec dana nisu ništa uradili na pronalasku nove lokacije- poručio je Hodžić, poručivši da su najveći kočničari komunalne firme Komos i Parkovi.

{$galerijaFotografija}

Šećo Imamović, također jedan od mještana, tvrdi kako se zajedno sa ostalima nadao da će se nakon proteklih dešavanja stvari krenuti s mrtve tačke, no činjenice, tvrdi, govore drugačije.

-Da se nije pomaklo s mrtve tačke pokazala je i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. U nju smo polagali nade, da će se stvarno deblokirati neke stvari barem u vezi sa deponijom, međutim od toga nema ništa. Svi smo svjesni koja hobotnica vlada u ovom gradu i kantonu. Jednostavno, ovo razbiti izgleda nemoguće, ali je moguće. Svjedoci smo i drugih stvari koje su se dešavale, ali kada narod krene, za očuvanje života svojih najmilijih i svoje okoline, ipak se može izboriti - kazao je Imamović.

Poručio je kako nisu tu da izazivaju nemire i probleme, već da se ide pravnim rješavanjem ovoga pitanja.

-Da je sreće i pravde, ova deponija nikada ne bi počela s radom jer nema urađene kolektore za pročišćavanje, otpadne vode su izvedene u mali potok i sve se to zagađuje. Neki dan je nalaz inspektora pokazao da voda u rijeci Neretvi na tri mjesta nije za kupanje u gradu Mostaru. Sve je to iz ove deponije - istaknuo je Imamović, dodavši da je kriminal ovo što se radi.

Uborak - 18. 7. 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.