open-navfaktor-logo
search
Konferencijska liga
Mogući rival Veleža: Hoće li bivši prvak Evrope gostovati na Grbavici?
Ukoliko u trećem pretkolu Konferencijske lige eliminišu Elfsborgu, fudbaleri Veleža će za plasman u grupe igrati s pobjednikom meča Luzern (Švicarska) - Feyenoord (Nizozemska).
02.08.2021. u 20:46
get url
text

U dvomeču švicarskog i nizozemskog kluba favorit je tim iz Rotterdama.

Luzern je aktuelni osvajač Kupa Švicarske i to je prvi značajniji rezultat u posljednjih tridesetak godina. Prije prošlosezonskog trofeja posljednji put pehar su podigli 1992. godine kada su također osvojili najmasovnije takmičenje u Švicarskoj.

U svojim vitrinama imaju i jednu titulu nacionalnog prvaka i to iz sezone 1988/89, dok su daleke 1959/60 osvojili još jedan Kup.

Tržišna vrijednost ekipe je 17,8 miliona eura, trenutno su sedmi na tabeli, a igraju na stadionu kapaciteta 17.000 sjedećih mjesta.

Za razliku od Luzerna mnogo više trofeja ima nizozemski Feyenoord. Uz 15 titula prvaka Nizozemske i 13 trofeja u Kupu, tim iz Rotterdama može se pohvaliti i titulom osvajača Kupa šampiona (sadašnja Liga evropskih prvaka).

Na krov Evrope popeli su se 1970. godine kada su u finalu nakon produžetaka savladali škotski Celtic (2:1).

Tim iz Rotterdama u svojim vitrinama ima četiri pehara namijenjena pobjedniku Superkupa Nizozemske, dva Kupa UEFA i jedan Interkontinentalni Kup.

Tržišna vrijednost tima je 99,83 miliona eura, a ono što može biti otežavajuća okolnost jeste činjenica da Feyenoord nije u takmičarskom ritmu, jer prvenstvo u Nizozemskoj počinje 15. augusta.

Nadamo se da će Velež slaviti u dvomeču protiv Elfsborga, a onda na Grbavici preko nekadašnjeg prvaka Evrope izboriti plasman u grupnu fazu novog UEFA takmičenja. Definitivno, bila bi to priča za filmsko platno... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.